Po prihodu z ukrajinskega bojišča pomilostili morilca novinarke Ane Politkovske

Svet 14. Nov 202314:48 2 komentarja
Ana Politkovska
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanji ruski detektiv Sergej Hadžikurbanov, ki je bil eden od petih, ki so bili obsojeni umora preiskovalne novinarke Ane Politkovske, je bil pomiloščen zaradi bojevanja v Ukrajini. V Ukrajini naj bi se sicer borilo na tisoče ruskih zapornikov, lokalni mediji pa poročajo, da so nekateri po vrnitvi s fronte že zagrešili nove zločine.

Sergej Hadžikurbanov je bil kot borec posebnih enot povabljen k podpisu pogodbe o sodelovanju v posebni vojaški operaciji. Ko se je pogodba iztekla, je bil s predsedniškim dekretom pomiloščen,” je sporočil njegov odvetnik.

Nekdanji detektiv je bil eden od petih, ki so bili obsojeni umora Ane Politkovske, novinarke, ki je delala za časnik Nova Gazeta. Njena družina in časnik sta pomilostitev obsodila. “Ta pomilostitev za nas ni dokaz odrešitve in kesanja morilca,” sta zapisala v skupni izjavi in poudarila, da gre za krivico. Politkovska je bila znana po svoji ostri kritiki do Kremlja, ruskega predsednika Vladimirja Putina, pa tudi do čečenskega voditelja Ramzana Kadirova. Leta 2006 je bila umorjena v dvigalu njenega stanovanjskega bloka v Moskvi.

V Ukrajini naj bi se sicer borilo na tisoče ruskih zapornikov, lokalni mediji pa poročajo, da so nekateri po vrnitvi s fronte že zagrešili nove zločine. Kremelj je v petek priznal, da so za boje v Ukrajini rekrutirali zapornike. Tisti, ki se “s krvjo odkupijo za svoje zločine”, pa so lahko tudi pomiloščeni, so dodale ruske oblasti. Po ocenah vodje neodvisne skupine za pravice zapornikov Olge Romanove je Rusija za boje v Ukrajini verjetno rekrutirala že 100.000 zapornikov. Lokalni ruski mediji medtem poročajo o več primerih pomiloščenih zapornikov, ki so po vrnitvi s fronte zagrešili huda kazniva dejanja, vključno z umori.

Število žrtev min lani najbolj naraslo v Ukrajini

Zaradi min, zlasti protipehotnih in eksplozivnih ostankov vojne (ERW) je bilo lani po svetu ubitih ali ranjenih 4.710 ljudi, je sporočil nadzorni organ s sedežem v Ženevi, Landmine Monitor. Največ žrtev so lani zabeležili v Siriji, in sicer 834. Medtem je število žrtev najbolj naraslo v Ukrajini, kjer se je zaradi vojne povečalo za več kot desetkrat. Leta 2021 so jih v državi zabeležili 58, lani pa 608. Več kot 500 žrtev so lani našteli tudi v Jemnu in Mjanmaru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje