Po prisilnem pristanku v Minsku: partnerki aktivista dosodili zaporno kazen

Svet 06. Maj 202213:56 1 komentar
Sofia Sapega
Leonid Scheglov/BelTA/REUTERS

Belorusko sodišče je na šest let zapora obsodilo partnerico beloruskega opozicijskega voditelja Romana Protaseviča. Sofio Sapego je sodišče med drugim spoznalo za krivo spodbujanja k nasilju in umoru.

Skoraj leto dni po prisilnem pristanku letala družbe Ryanair v Minsku in aretaciji aktivista Romana Protaseviča in njegove partnerke Sofie Sapege so danes tamkajšnje oblasti 24-letno Sapego obsodile na šest let zapora in ji dodelile 167.500 rubljev globe. Beloruske oblasti so Sapego, sicer rusko državljanko, obtožile agitacije, spodbujanja k nasilju in umoru ter obrekovanja predstavnikov oblasti, policije in sodstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju medijev naj bi trenutno potekalo tudi sojenje Protaseviču, ki je po aretaciji večkrat nastopil na beloruski državni televiziji in se med drugim skušal distancirati od svojih opozicijskih dejavnosti. Tako sorodniki kot njegovi podporniki pa domnevajo, da je svoje izjave podal pod prisilo.

Protasevič je leta 2019 pobegnil v Evropo, od koder je soupravljal kanale ključnega beloruskega opozicijskega medija Nexta na Telegramu. Medij je pomagal mobilizirati protestnike na zgodovinskih shodih proti sporni ponovni izvolitvi predsednika Aleksandra Lukašenka leta 2020. Sapega in Protasevič sta bila pridržana maja 2021 na letu iz Aten v Vilno, ko so beloruske oblasti zaradi domnevne grožnje z bombo prisilile letalo družbe Ryanair, da je pristalo v Minsku. Evropska unija je zaradi prisilnega pristanka zaprla beloruski zračni prostor in prepovedala lete letalskim družbam iz te države.

V Kremlju sodbe niso želeli komentirati

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sporočil, da bodo Sapegi nudili podporo, a sodbe ni želel komentirati, češ da tudi Rusija ne mara, če kdo komentira sodbe ruskih sodišč. “Sapega je državljanka Rusije, zato bomo v vsakem primeru preko diplomatov in drugih kanalov nadaljevali z zaščito njenih legitimnih interesov,” je po Reutersovih navedbah povedal Peskov.

“Žal mi je za Sofio in njeno družino. Nihče ne bi smel trpeti zaradi diktatorstva,” pa je prek Twitterja sporočila beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje