Po Šeherezadi Viktorija: odkrili Putinovo novo superjahto (FOTO)

Svet 25. Nov 202309:40 6 komentarjev
Superjahta Viktorija
Foto: PROFIMEDIA

Raziskovalni portal The Dossier Center, ki ga financira nekdanji ruski oligarh v izgnanstvu Mihail Hodorkovski, je odkril novo superjahto, ki jo uporablja ruski predsednik Vladimir Putin. 71 metrov dolga jahta z imenom Viktorija je bila zgrajena v ladjedelnici Sevmaš, trenutno pa je na popravilu v Turčiji.

Najnovejša superjahta Vladimirja Putina je dolga 71 metrov, stala pa je približno 50 milijonov dolarjev. Prevaža lahko do 28 ljudi. To je razkrilo najnovejše poročilo ruske opozicijske skupine Dossier Center.

Plovilo z imenom Victoria je sicer v Sočiju, a se je zaradi popravila oktobra zasidralo v turškem pristanišču blizu Istanbula, kažejo podatki o sledenju ladje, ki jih navaja poročilo. Jahto so začeli graditi leta 2005 v ruskem vojaškem objektu (ladjedelnici Sevmaš), ki običajno izdeluje jedrske podmornice, navajajo v poročilu in se sklicujejo na neimenovane vire blizu ruskemu predsedniku.

Preiskovalna organizacija Dossier Center, ki jo financira naftni oligarh v izgnanstvu Mihail Hodorkovski, po nekaterih ocenah nekoč najbogatejši človek v Rusiji, je prejšnji mesec razkrila, da je Rusija pomotoma objavila podatke o svojih vohunih, ko je njihove naslove naložila na javno spletno stran mestne uprave.

Uradno ruski predsednik prejema približno 128.000 evrov letne plače in živi v majhnem moskovskem stanovanju. A po obsežnih poročilih je jasno, da ima številna posestva in majhno floto luksuznih jaht. Čeprav uradne ocene njegovega premoženja ni, ga opazovalci ocenjujejo na več deset milijard dolarjev.

Superjahta Viktorija Superjahta Viktorija
Foto: PROFIMEDIA
Superjahta Viktorija Superjahta Viktorija
Foto: PROFIMEDIA
Superjahta Viktorija Superjahta Viktorija
Foto: PROFIMEDIA

Ko je Rusija lani napadla Ukrajino, so oblasti zasegle 700 milijonov dolarjev (okoli 641 milijonov evrov) vredno superjahto Šeherezado, povezano s Putinom, s šestimi nadstropji, dvema helikopterskima ploščadma, bazenom, lepotnim salonom in pozlačenimi kopalnicami.

Viktorija ni niti približno tako veličastna. Po podatkih iz poročila centra Dossier ima “le” dve glavni kabini. Vendar pa je povezana tudi z nekdanjo rusko telovadko Alino Kabajevo, za katero se govori, da je Putinova ljubica in mama njegovih otrok.

Še ena ruska telovadka in koreografinja festivala, ki ga organizira Kabaeva, Natalija Belugina, je na družbenih omrežjih objavila fotografije z jahto v ozadju. Prav tako je anonimni vir za The Dossier Center povedal, da Kabaeva pogosto dopustuje na Victorii.

Superjahta Viktorija
Natalija Belugina pred jahto Viktorija. (Foto: Profimedia)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje