Po uvedbi sankcij Belorusija prekinja sodelovanje v Vzhodnem partnerstvu

Svet 28. Jun 202118:08 > 18:38 0 komentarjev
Neloruski predsednik Aleksander Lukašenko
REUTERS

Iz Minska so sporočili, da zaradi novih sankcij EU ne bodo več sodelovali v sklopu Vzhodnega partnerstva. Da je to korak nazaj, je na Twitterju komentiral predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Belorusija je danes sporočila, da zaradi uvedbe novih sankcij Evropske unije prekinja sodelovanje v okviru Vzhodnega partnerstva z Unijo. Belorusija zaradi sankcij in omejitev, ki jih nalaga EU, ne more izpolniti obveznosti iz tega sporazuma, je sporočilo belorusko zunanje ministrstvo in dodalo, da so veleposlanika pri EU poklicali na posvetovanje v Minsk.

Na odločitev oblasti v Minsku se je že odzval predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Kot je zapisal na Twitterju, je Belorusija s to odločitvijo naredila še en korak nazaj. To bo napetosti še stopnjevalo, odločitev pa bo negativno vplivala na beloruski narod, saj bo prikrajšan za priložnosti, ki jih ponuja sodelovanje v okviru Vzhodnega partnerstva, je opozoril.

Kasneje je na Twitterju zapisal še, da imajo prebivalci Belorusije pravico do izvolitve novega predsednika na “novih, svobodnih in poštenih volitvah.” Vladi beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka pa je sporočil, naj na prvo mesto postavi “prihodnost Belorusije”.

Sankcije zoper ključne sektorje

Evropska unija je po lanskoletnih predsedniških volitvah, na katerih je uradno slavil Lukašenko, in množičnih protivladnih protestih, ki jih je policija nasilno zatrla, uvedla sankcije zoper belorusko politično elito. Prejšnji teden je seznam sankcij podaljšala, tarča novih sankcij pa so ključni gospodarski sektorji. Povezava tako krepi pritisk na Minsk po majskem prisilnem pristanku letala družbe Ryanair in aretaciji beloruskega novinarja in disidenta Romana Protaseviča.

Nov paket kazenskih ukrepov naj bi prizadel ključne vire prihodkov za oblasti v Minsku. Omejuje namreč trgovino z gnojilom kalijevega klorida, nafto in tobačnimi izdelki ter omejuje dostop Belorusije do kapitalskih trgov EU in prepoveduje zagotavljanje zavarovalnih storitev beloruski vladi ter javnim organom in agencijam.

Evropska unija, EU
Yves Herman/REUTERS

EU in njenih šest vzhodnih sosed – Gruzija, Ukrajina, Moldavija, Belorusija, Armenija in Azerbajdžan – so Vzhodno partnerstvo zagnale maja 2009. Namen partnerstva je okrepiti stabilnost v regiji in odnose EU z vzhodnimi sosedami, ne da bi s tem preveč ujezili sosedo Rusijo, ki ne želi izgubiti vpliva v nekdanjih sovjetskih republikah. Medtem ko Ukrajina, Moldavija in Gruzija pospešeno krepijo vezi z EU, je preostala trojica bolj obrnjena k Rusiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!