Policija Trumpove pozive tokrat vzela bolj resno

Svet 19. Mar 202310:43 2 komentarja
Donald Trump
Jonathan Ernst/REUTERS

Po tem, ko je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump ob naznanilu, da ga bodo v torek aretirali, pozval k protestom, so se newyorški tožilci zbrali na nujni seji o varnostnih ukrepih, tamkajšnja policija pa je začela krepiti svojo prisotnost v delih mesta. Spomin na 6. januar 2021, ki ga je prav tako spodbujal Trump, je namreč še kako živ.

Newyorška policija je začela v soboto krepiti varnostno prisotnost v spodnjem delu Manhattna, kjer so zvezna in državna sodišča, potem ko je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump napovedal, da ga bodo v torek aretirali, in privržence pozval k protestom.

Ni jasno, od kod je Trump dobil informacijo, da ga bodo v torek aretirali, so pa v medije že prejšnji teden prišle informacije, da ga namerava tožilstvo Manhattna kazensko ovaditi zaradi kršenja zakonov o financiranju volilne kampanje zaradi plačila 130.000 dolarjev nekdanji pornografski zvezdnici Stormy Daniels za molk o spolnem razmerju pred predsedniškimi volitvami leta 2016.

V medijih ni bilo navedb, da Trumpu grozi aretacija, temveč le, da bo proti njemu vložena obtožnica, pri čemer mu bodo odvzeli prstne odtise in ga fotografirali za kartoteko.

Nekdanja zvezna tožilka Glenn Kirschner je na televiziji MSNBC menila, da si je Trump s pozivom k protestom morda onemogočil, da do konca sojenja ostane na prostosti proti plačilu varščine. Pričakuje namreč, da bodo tožilci zdaj od sodišča zahtevali, da se Trumpu zaradi ogrožanja javne varnosti varščina zavrne.

Spomin na 6. januar 2021, ko so Trumpovi privrženci napadli zvezni kongres, ker se ni sprijaznil z volilnim porazom, je še vedno živ in tudi predmet zvezne preiskave.

Če se bo Trumpova napoved uresničila, se bo znova zapisal v zgodovino. Poleg tega, da je že zdaj edini predsednik ZDA z dvema ustavnima obtožbama, bi postal tudi prvi nekdanji predsednik ZDA s kazensko ovadbo in aretacijo.

Veliko bolje pripravljeni kot v Washingtonu

Tožilci Manhattna, ki jih vodi Alvin Bragg, so imeli v soboto po poročanju televizije Fox News nujno sejo o varnostnih ukrepih, varnostni strokovnjaki pa se bojijo, da Trumpovi privrženci ne bodo edini problem, saj bivši predsednik ZDA v svojem rojstnem mestu ni zelo priljubljen in lahko izbruhnejo spopadi med njegovimi privrženci in nasprotniki.

Newyorška policija
Andrew Kelly/REUTERS

Policijski viri v New Yorku sicer lokalnim medijem zagotavljajo, da bodo veliko bolje pripravljeni na nemire, kot je bila kongresna policija v Washingtonu.

Protestniki so se začeli zbirati že v soboto, vendar le na Floridi pri Palm Beachu, kjer ima Trump svoje posestvo Mar a Lago. Trumpovi privrženci so prepričani, da mu bo to pomagalo do osvojitve republikanske predsedniške nominacije.

Podporniki Donalda Trumpa
Marco Bello/REUTERS

Lastnik Twitterja Elon Musk je tvitnil, da je prepričan, da se bo Trump, če ga bodo res aretirali, sprehodil do novega predsedniškega mandata. Trump lahko kandidira tudi iz zapora.

Republikanski politiki so se v soboto zgražali nad tem, da bi v New Yorku morda aretirali Trumpa zaradi 130.000 dolarjev, namesto da bi preganjali “prave” kriminalce. To je dejal tudi bivši podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je Trumpa pred dnevi prvič javno kritiziral zaradi napada na kongres.

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevin McCarthy je kritiziral “nezaslišano zlorabo pooblastil s strani radikalnega tožilca, ki pušča na prostost nasilne kriminalce in izvaja maščevanje nad Trumpom”. McCarthy je vsem predsednikom odborov naročil, naj raziščejo, ali se pri tem porabljajo zvezna proračunska sredstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje