Ponujajo 2.200 evrov bruto začetne plače, a delavcev ni. Zakaj?

Svet 13. Jun 202313:34 5 komentarjev
Reševalec iz vode
PROFIMEDIA

Nemčija se na svojih kopališčih spoprijema s kadrovsko stisko. Trenutno primanjkuje približno 3.000 profesionalnih reševalcev iz vode, zaradi česar morajo celo zapirati nekatere bazene ali skrajševati njihov delovni čas.

Nemški portal tagesschau.de piše o 61-letnem reševalcu iz vode iz Mundelsheima v zvezni deželi Baden-Württemberg. Armin Bölke zase pravi, da je hkrati reševalec, tehnik, policist, včasih tudi psiholog. Dodaja, da njegov poklic še zdaleč ni sanjski.

Delo reševalca iz vode je odgovorno in z neugodnim delovnim časom. Pogosto morajo delati za konce tedna in praznike. Prav tako plača ni sorazmerna z veliko odgovornostjo, ki jo delo prinaša. Začetna plača je 2.200 evrov bruto in marsikomu se zdi ta znesek kar visok, a če upoštevaš, kaj vse od tebe pričakujejo, raje dvakrat premisliš, preden se odločiš za kaj takšnega.

Po navedbah Nemške zveze profesionalnih reševalcev v Nemčiji trenutno primanjkuje približno 3.000 reševalcev iz vode.

Vse manj nemških otrok zna (dobro) plavati

Že od 80. let prejšnjega stoletja je v Nemčiji prisoten strah, da njeni prebivalci ne bodo znali plavati. Število otrok, ki ne zna plavati, je vsako leto večje.

Raziskava iz leta 2017 je pokazala, da 59 odstotkov nemških desetletnikov ne zna suvereno plavati. Zveza reševalcev to pripisuje temu, da se zmanjšuje število ur plavanja za otroke.

Kot je poročal Deutsche Welle, je namreč od 20 do 25 odstotkov šol opustilo ure plavanja za šolarje, saj v lokalnem okolju nimajo bazena, zaradi pomanjkanja sredstev pa jih šole ne morejo voziti drugam.

Obenem se delovni čas tistih kopališč, v katerih bi otroci lahko urili plavalne veščine, krajša prav zaradi pomanjkanja reševalcev iz vode.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje