Poročilo ZN: pandemiji navkljub podnebni cilji pod vprašajem

Svet 16. Sep 202111:34 > 14:29 0 komentarjev
Podnebne spremembe
Kacper Pempel/REUTERS

Pandemija covida-19 ni upočasnila podnebnih sprememb, kaže poročilo Združenih narodov Združeni v znanosti 2021. Med januarjem in julijem so bili izpusti ogljikovega dioksida v energetski in industrijski dejavnosti na svetovni ravni tako že na enaki ravni ali višji kot v istem obdobju leta 2019.

Skupno zmanjšanje izpustov med lanskim prvim valom covida-19 predstavlja le kratko prekinitev trenda, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočile Svetovna meteorološka organizacija (WMO), Medvladni panel za podnebne spremembe in druge okoljevarstvene organizacije.

Celotno poročilo je dostopno TUKAJ.

Zmanjšanje emisij med pandemijo je poskrbelo za pobude, da je treba svetovno gospodarstvo na noge postaviti na bolj trajnosten način. “To poročilo kaže, da za zdaj v letu 2021 ne hodimo v pravo smer,” je dejal vodja WMO Petteri Taalas.

Še vedno oddaljeni od ciljev

Za zdaj je raven izpustov ogljikovega dioksida, ki nastanejo v cestnem prometu, nižja, kot je bila pred izbruhom pandemije. Vendar pa poročilo kaže, da so se koncentracije glavnih toplogrednih plinov, ki vplivajo na globalno segrevanje, leta 2020 in v prvi polovici letošnjega leta še naprej večale.

toplogredni plini
Peter Andrews/REUTERS

Glede na podatke ZN se je med letoma 2017 in 2021 povprečna temperatura na svetovni ravni dvignila za 1,06 stopinje Celzija, kar pomeni, da je bilo obdobje eno najtoplejših v zgodovini.

“Še vedno smo daleč od načrtov, s katerimi bi uresničili cilje pariškega sporazuma,” je bil kritičen generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Države so se s tem sporazumom zavezale, da bodo preprečile, da bi se povprečna globalna temperatura zvišala za 1,5 stopinje Celzije (oziroma za dve stopinji Celzija) v primerjavi s predindustrijsko dobo.

Verjetnost, da se bo povprečna globalna temperatura v naslednjih petih letih zvišala za najmanj poldrugo stopinjo Celzija, je 40-odstotna, navaja poročilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!