Poslanci izglasovali nezaupnico romunski vladi

Svet 05. Okt 202121:35 1 komentar
Florin Citu
Florin Citu. Inquam Photos/George Calin/REUTERS

Romunski poslanci so izglasovali nezaupnico vladi pod vodstvom premierja Florina Cituja iz liberalne stranke (PNL). Za nezaupnico vladi je glasovalo 281 poslancev opozicijskih socialdemokratov (PSD), sredinske stranke USR ter desnega, nacionalističnega Zavezništva za enotnost Romunov (AUR), piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Za izglasovano nezaupnico je bilo potrebnih najmanj 234 glasov poslancev. Proti nezaupnici ni glasoval nihče, saj so stranki vladajoče koalicije in njuni zavezniki glasovanje v parlamentu bojkotirali.

Romunska vlada pod vodstvom Florina Cituja je bila približno mesec dni manjšinska, saj je USR izstopila iz koalicije zaradi premierjevega avtokratskega načina vodenje vlade. Stranka je premierja kritizirala tudi zaradi pomanjkanja reform in klientelizma. Po oceni poznavalcev bi se lahko Romunija sedaj znašla v novi politični nestabilnosti, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Florin Citu
Florin Citu. Inquam Photos/Octav Ganea/REUTERS

49-letni Citu je vodenje romunske vlade prevzel decembra lani.

V skladu z romunsko ustavo mora predsednik države Klaus Iohannis zdaj imenovati novega premierja. Ugiba se, da bo na ta položaj ponovno imenoval Cituja. Redne parlamentarne volitve so sicer predvidene za leto 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje