Posnetki nasilja nad prebežniki na meji: BiH z dejstvi že dolgo seznanjena

N1 video 11. Okt 202116:18 > 16:27 2 komentarja
Pretepeni prebežnik na hrvaško.bosanski meji
N1

Nekaj dni po objavi video posnetkov nasilja nad prebežniki na hrvaško-bosanski meji, za katerega je Hrvaška potrdila, da ga zares izvaja njihova policija, so iz BiH sporočili, da so z omenjenimi dejstvi že dolgo seznanjeni.

Prejšnji teden je mednarodni konzorcij novinarjev objavil posnetke, ki nazorno kažejo, kako zamaskirani moški na meji med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino (BiH) pretepajo prebežnike in jih pošiljajo čez mejo na bosanska tla.

Konzorcij je navajal, da so zamaskirani moški neposredno povezani s hrvaško policijo in ministrstvom za notranje zadeve in delujejo po njihovih (sicer internih) navodilih. Dan po objavi posnetkov je hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović na zasedanju Sveta Evropske unije (EU) notranjih ministrov držav članic EU v Luksemburgu potrdil, da so prebežnike na meji res pretepali pripadniki hrvaške policije.

Pojasnila zahtevala tudi Evropska komisija

Danes je zaskrbljenost nad ugotovljenim izrazila nemška vlada. “Zlorabe beguncev in migrantov s strani varuhov meje so nesprejemljive. Vsako varovanje meje mora vedno biti v skladu s humanitarnimi standardi ter pravnimi in evropskimi določili ter temeljnimi evropskimi vrednotami,” je neimenovani tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva. Dodal je, da je pojasnila zahtevala tudi Evropska komisija, ki ima pri tem polno podporo nemške vlade.

Na Hrvaškem trije suspenzi

Na Hrvaškem so zaradi nasilja do migrantov suspendirali tri pripadnike posebnih policijskih enot, ki so jih prepoznali na posnetkih. “Ko si je direktor policije ogledal nekaj teh posnetkov, je zadevo predal strokovni komisiji. Kolikor mi je znano, so potrdili, da so to policijski uslužbenci,” je prejšnji teden dejal hrvaški notranji minister Božinović. Kot je še povedal, gre za posamezne prekrške policijskih uslužbencev. “Zagotovo pa bodo postopki dali odgovore na vprašanja, ki nas zanimajo,” je dodal.

V BiH z dejstvi že dolgo seznanjeni

Minister za varnost Bosne in Hercegovine Selmo Cikotić je po drugi strani izjavil, da ni presenečen nad posnetki, ki prikazujejo nezakonito nasilno vračanje ilegalnih migrantov iz Hrvaške v BiH.

V pogovoru za bosanski N1 povedal, da so v BiH že dolgo seznanjeni z dejstvi, da hrvaška policija nasilno vrača migrante pri poskusih, da bi nezakonito iz BiH vstopili na Hrvaško. Potrdil je, da tudi kot minister redno prejema dokumentirana poročila o nasilnem ravnanju hrvaških policistov do migrantov. O vsem so obvestili tako pristojne oblasti v BiH kot tudi mednarodne organizacije, je dodal. Menil je, da gre za problem, ki ga mora urediti predvsem Hrvaška, pa tudi EU. Prepričan je, da nasilje in trpinčenje ljudi ne bosta rešila problema nezakonitih migracij.

Prebežnikov manj kot pretekla leta

Minister za varnost BiH je še ocenil, da letos ni večjega pritiska nezakonitih migracij v BiH.

Navedel je podatke ministrstva, da so v migrantskih centrih v Sarajevu in Bihaću namestili približno 2500 migrantov, medtem ko je na različnih koncih v državi še približno 1500 ljudi, ki večinoma nameravajo poiskati svojo prihodnost v kateri od zahodnih držav Evropske unije.

Izpostavil je, da je do pred letom dni bilo v BiH tudi do štirikrat več ilegalnih migrantov, kot jih je sedaj.

Ugotovitve osemmesečne preiskave mednarodnega konzorcija novinarjev so izpostavile neposredne povezave med zamaskiranimi moškimi na hrvaško-bosanski meji, hrvaško policijo in ministrstvom za notranje zadeve.