Požar na covid oddelku iraške bolnišnice terjal 92 življenj

Svet 13. Jul 202107:26 > 18:57 0 komentarjev
Požar v iraški bolnišnici
Reuters

Na intenzivnem covid oddelku v bolnišnici na jugu Iraka je izbruhnil obsežen požar, v katerem je umrlo 92 ljudi. Reševalci pogrešane še vedno iščejo. Po poročanju tujih medijev naj bi tam izbruhnili tudi spopadi s policijo.

Na intenzivnem covid oddelku v bolnišnici Al Husein v iraškem mestu Nasirija je pozno v ponedeljek izbruhnil požar, v katerem je umrlo 92 ljudi. Poškodovanih pa je bilo 50 oseb. Kaj je povzročilo požar, ni znano, po prvih informacijah pa bi to lahko bila eksplozija kisikove jeklenke.

Iraški premier Mustafa Kadimi je že odredil aretacijo direktorja bolnišnice. Pred stavbo so se zbrali sorodniki bolnikov, po poročanju tiskovne agencije Reuters so izbruhnili tudi spopadi s policijo, zagorela naj bi dva avtomobila. Predstavnik iraškega parlamenta je na Twitterju zapisal, da gre za “jasen dokaz o nesposobnosti zaščititi iraška življenja” in da je tej katastrofi “treba narediti konec”.

Novi covid oddelek je bil zgrajen pred samo tremi meseci, na njem pa je bilo prostora za 70 bolnikov. Ko je izbruhnil požar, je bilo na oddelku vsaj 63 ljudi. Reševalci pogrešane še vedno iščejo. “Slišali smo glasno eksplozijo, ki je odjeknila na covid oddelku, in hitro za tem se je razplamtel požar,” je za Reuters povedal eden od varnostnikov.

Irak
Khalid al-Mousily/REUTERS

Podobna nesreča se je zgodila aprila, ko je zaradi eksplozije kisikove jeklenke ogenj zajel bolnišnico v Bagdadu. Umrlo je najmanj 82 ljudi. Minister za zdravje Hasan Tamimi je takrat prevzel odgovornost in odstopil.

Pred bolnišnico v Nasiriji so se danes zbrali mladi protestniki, ki so opozarjali na razmere v zdravstvu in korupcijo. Tudi na družbenih omrežjih so številni pozivali k odstopu višjih predstavnikov oblasti.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je vsaj en odmerek cepiva proti koronavirusni bolezni prejel približno milijon od skupaj 40 milijonov Iračanov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!