Požar v skladišču nafte na Kubi večinoma pod nadzorom

Svet 10. Avg 202222:36 0 komentarjev
Kuba
Alexandre Meneghini/REUTERS

Požar, ki je izbruhnil minuli teden v skladišču nafte v kubanskem pristaniškem mestu Matanzas v zahodnem delu te otoške države, je pod nadzorom, čeprav še ni v celoti pogašen, so danes sporočile kubanske oblasti.

“Lahko rečemo, da je požar sedaj pod nadzorom,” je povedal namestnik vodje gasilcev Alexander Avalos Jorge po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Kot je pojasnil, so pogasili posamezne požare, ki sedaj ne grozijo več, da bi se razširili, in nadaljujejo s hlajenjem rezervoarjev.

Ogenj je izbruhnil v petek, ko je strela med nevihto zadela enega od rezervoarjev, v katerem je bilo okoli 26.000 kubičnih metrov surove nafte, kar je povzročilo eksplozijo. Ogenj se je nato razširil, pri čemer so bili poškodovani štirje od osmih rezervoarjev.

Na pomoč pri gašenju sta Kubi priskočili tudi Mehika in Venezuela, ki sta poslali gasilce, strokovnjake, opremo in material za gašenje.

Požar je zahteval eno smrtno žrtev, še 14 gasilcev pogrešajo, so sporočile oblasti. V tej najhujši industrijski nesreči v zgodovini Kube je bilo poškodovanih 128 ljudi, od teh jih 20 ostaja na zdravljenju v bolnišnici, pet jih je v kritičnem stanju, še poroča AFP.

Skladišče v Matanzasu z osmimi rezervoarji ima skupno zmogljivost za shranjevanje skoraj 420.000 kubičnih metrov nafte. Rezervoarji so vsebovali kubansko surovo nafto in uvoženo težko kurilno olje, ki se uporablja predvsem za proizvodnjo električne energije. Ogenj je tako uničil pomembne energetske zaloge države, ki se že sicer sooča s hudo gospodarsko krizo in velikimi težavami pri oskrbi z energijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!