Pred haaškim sodiščem se je začel postopek proti Siriji

Svet 10. Okt 202315:07 0 komentarjev
sodišče v haagu
Foto: PROFIMEDIA

Pred Meddržavnim sodiščem v Haagu se je začelo zaslišanje v postopku proti Siriji zaradi sistematičnega mučenja ljudi. Državi tožnici Nizozemska in Kanada sta sodišče pozvali k takojšnjemu ukrepanju proti Damasku za zaustavitev mučenja tisoče pridržanih. V povezavi s sirsko državljansko vojno gre za prvi postopek, ki pa bi lahko trajal leta.

Kanada in Nizozemska sta Sirijo ovadili na Meddržavno sodišče (ICJ) zaradi sistematičnega mučenja pridržanih ljudi. Vlada pod predsednikom Bašarjem al Asadom že najmanj 12 let sistematično krši konvencijo ZN proti mučenju, sta danes v Haagu pred tem najvišjim sodiščem Združenih narodov povedala pravna zastopnika obeh držav.

Sirija je mučila na deset tisoče svojih ljudi v tajnih centrih za pridržanje in vzdržuje “široko razširjen” sistem “gnusnega ravnanja”, sta sodnikom povedala zastopnika v tem prvem mednarodnem primeru, povezanim z državljansko vojno v Siriji.

Predstavnik Nizozemske Rene Lefeber je navedel mučna pričevanja pripornikov, ki opisujejo skupinska posilstva, pohabljanje in “standardizirano” metodo kaznovanja, ki med drugim vključuje brezobzirno pretepanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavni kanadski predstavnik Alan Kessel pa je dejal, da se Asadova vlada mora odzvati in ustaviti mučenje, ki je razširjeno v tej državi.

Sirski predstavniki se na zaslišanju danes niso pojavili. Sirija je primer pred ICJ zavrnila kot “dezinformacije in laži” in zatrdila, da obtožbe “nimajo niti najmanjše verodostojnosti”. Pred sodiščem v Haagu se je danes zbralo več deset sirskih aktivistov, ki so zahtevali pravico za žrtve, poroča AFP.

Nizozemska je postopek proti Siriji sprožila septembra 2020, Kanada pa se je procesu pridružila marca 2021. Državi sta sodišče pozvali k nujnim ukrepom, s katerimi bi Sirijo obvezali, da nemudoma preneha z mučenjem in samovoljnimi pripori, omogoči dostop do zaporov zunanjim inšpektorjem in družinam zagotovi informacije o usodi njihovih najbližjih.

Postopek proti Siriji pred ICJ bi lahko trajal leta, vendar pa lahko sodišče nujne oziroma t.i. začasne ukrepe odredi v nekaj tednih in so pravno zavezujoči.

Sirski konflikt se je začel leta 2011 s protesti proti vladi predsednika Asada. Po nasilni zadušitvi protestov je izbruhnila krvava državljanska vojna, v kateri je bilo doslej ubitih okoli pol milijona ljudi, več sto tisoč pa ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!