Premier Janša: V EU bi lahko prišlo do 15 milijonov beguncev iz Ukrajine

Slovenija 11. Mar 202211:512 komentarja
Janez Janša
Foto: Johanna Geron/REUTERS

"V vseh državah beležijo 100-odstotno podporo humanitarnim ukrepom v pomoč beguncem in to je dobro. Kajti bojim se, da bo v naslednjih tednih na evropska tla prišlo ne še nekaj milijonov, lahko pride deset do petnajst milijonov beguncev, če se ta vojna ne bo ustavila," je dejal premier Janez Janša ob prihodu na drugi dan neformalnega vrha v Versaillesu.

Na evropska tla lahko pride v prihodnjih tednih od deset do petnajst milijonov beguncev iz Ukrajine, če se vojna ne bo ustavila, je dejal premier Janez Janša ob prihodu na drugi dan neformalnega zasedanja voditeljev članic EU v Versaillesu.

EU je v pomoč Ukrajini po ruski invaziji zelo hitro dosegla dogovor o sploh prvi uporabi evropske zakonodaje iz leta 2001, ki beguncem omogoča takojšnjo in vsesplošno začasno zaščito, vključno z dovoljenjem za bivanje ter dostopom do dela, nastanitve, izobraževanja, socialnega varstva in zdravstvene pomoči.

Ob tem se vrstijo kritike, da ima Unija dvojna merila za begunce, saj da je takoj pripravljena pomagati beguncem iz evropske države, medtem ko je bilo v primeru beguncev iz Sirije drugače. Janša je v povezavi s tem danes dejal, da je bilo v minulih tednih veliko razprave o tem, a da ne vidi nobene dileme, saj da vsi vidimo, da iz Ukrajine bežijo v glavnem ženske in otroci. V Versaillesu so po njegovih besedah slišali podatek, da je kar 90 odstotkov beguncev iz Ukrajine žensk in otrok.

Med njimi torej ni ekonomskih migrantov, ki “zgolj izkoriščajo nesrečo drugih, da bi poskrbeli zase, česar nikomur ni mogoče zameriti, vendar so zmogljivosti omejene”, je dejal premier. V primeru Ukrajine se tako po Janševih besedah ne pojavljajo vprašanja, kdo je begunec in kdo migrant, torej komu je treba res pomagati.

“V vseh državah beležijo 100-odstotno podporo humanitarnim ukrepom v pomoč beguncem in to je dobro. Kajti bojim se, da bo v naslednjih tednih na evropska tla prišlo ne še nekaj milijonov, lahko pride deset do petnajst milijonov beguncev, če se ta vojna ne bo ustavila,” je dejal Janša ob prihodu na drugi dan neformalnega vrha v Versaillesu.

Komentari

Vaš komentar