Izjemno močan pok v Zagrebu sprožil preplah

Svet 02. Jul 202213:03 > 03. Jul 2022 10:24 1 komentar
Mig-21
Profimedia

Malo po 12. uri so prebivalci na širšem območju Zagreba slišali močan pok, ki je sprožil preplah. Ljudje so mislili, da je eksplodirala bomba, tekli so na ulice, niso vedeli, kaj se dogaja. Kmalu po dogodku je nato vodja gasilcev Siniša Jembrih pojasnil, da je med rednimi vojaškimi vajami eden od hrvaških Migov prebil zvočni zid. To naj bi se v preteklosti že kdaj zgodilo, a še nikoli tako blizu gosto poseljenega območja. Uro po dogodku so se oglasili tudi s hrvaškega obrambnega ministrstva.

Sedemnajst minut po 12. uri je prebivalce hrvaške prestolnice prestrašil močan pok. Mnogi Zagrebčani so malo po poldnevu mislili, da je v prestolnici eksplodirala bomba ali pa da je državo znova prizadel močan potres. Številni so zbežali iz stavb, ob poku so se tresle šipe na oknih, na družbenih omrežjih pa so se vsula vprašanja, kaj se dogaja v Zagrebu. Nekateri so Evropsko-mediteranskemu seizmološkemu centru (ESMC) prijavljali nov potres. Močan pok so slišali na širšem območju Zagreba, tudi v Krapinsko-zagorska županiji.

Hrvaška seizmološka služba ni prijavila nobenega dogodka, prav tako tudi EMSC ni zaznal potresa, nobenega opozorila pa ni izdalo niti hrvaško obrambno ministrstvo. Kot je pojasnil poveljnik gasilcev Siniša Jebrih, se je pok zgodil ob prebijanju zvočnega zidu, saj na območju Hrvaške poteka vojaška vaja, v katerih sodelujejo vojaška letala Mig.

Za dodatno vznemirjenje je poskrbela še sirena dobrih 15 minut pred pokom, mnogi pa so videli povezavo med dogodkoma. Opozorilne sirene pred nevarnostjo se sicer oglasijo vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri. Hrvaški mediji dodajajo, da je obrambno ministrstvo očitno pozabilo poslati obvestilo o vojaških vajah.

Hrvaško obrambno ministrstvo: Upoštevali smo vse varnostne ukrepe

Uro po dogodku je hrvaško ministrstvo sporočilo, da poteka vojaška vaja zračnih sil 191. lovske eskadrilje in da lahko med 12. in 14. uro med preleti pride do prebijanja zvočnega zidu. “Vse aktivnost se izvajajo v predpisanih conah letenja v skladu s predpisi in pravili, ki urejajo uporabo zračnega prostora v Republiki Hrvaški,” so sporočili z ministrstva, poroča N1 Zagreb. Leti so se po besedah ministrstva izvajali na nadmorski višini 10.000 metrov ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje