Preplet laži in prevar: neverjetna zgodba o goljufinji iz Beograda

Svet 22. Feb 202211:50 > 11:54 0 komentarjev
Jovana T.
Zasebni arhiv/Nova.rs

Beograjčanka Jovana T. je spletla mrežo laži, v katero se je v razponu več let ujelo na desetine ljudi. Ogoljufala jih je za ogromne vsote denarja, vse dokler se med sabo niso povezali in zadevo spravili na sodišče. Čeprav Jovana te dni preživlja v priporu, pa oškodovanci dvomijo, da bodo svoj denar še kdaj videli.

36-letni Beograjčanki Jovani T. je v zadnjih letih uspelo ogoljufati več ljudi, šele sedaj pa so jo njena dejanja začela dohitevati. Kot je poročal srbski portal Nova.rs, je z dobro sestavljenimi zgodbami prevarala na desetine ljudi in zaslužila ogromne vsote denarja, nato pa izginila brez glasu.

Med žrtvami njenih goljufij je tudi Marija, ki se je z Jovano prvič srečala pred več kot dvema letoma. Takrat se je po vrnitvi s Hrvaške odločila poiskati stanovanje v Novem Sadu. “Naletela sem na oglas za najem stanovanja za 250 evrov. Če bi najemnino plačala za pol leta naprej, pa je bila najemodajalka Jovana pripravljena znižati ceno na 200 evrov mesečno,” je opisala za portal Nova.rs. “Pristala sem in ji plačala 1.200 evrov. Ko je prišel čas za vselitev, pa je Jovana začela zavlačevati. Najprej je dejala, da ima družinske težave, potem, da ji je umrl oče. Zavlačevanje je trajalo tako dolgo, da sem začutila, da je nekaj narobe,” je opisala Marija.

“Ko je rekla, da ji je umrl oče, je bila to kaplja čez rob,” je dejala. Marija je začasno živela pri prijateljici, medtem ko je načrtovala selitev v stanovanje, ki ga je plačala. S prijateljico, ki je bila iz istega kraja kot Jovana, sta poiskali seznam tamkajšnjih pogrebov in ugotovili, da Jovana zagotovo laže, saj se ime njenega očeta na seznamu ni pojavilo.

Takrat se je Marija odločila, da bo zadevi prišla do dna. Odpravila se je do stanovanja, ki ga je plačala, ko je zagledala par, ki je prav tako nekaj čakal. “Kmalu smo ugotovili, da smo tukaj iz istega razloga in da smo bili prevarani,” se spominja. “Potrkali smo na okno in bili presenečeni, ko se je tam pojavilo dekle, ki se je medtem vselilo v stanovanje. Tudi ona je bila prevarana. Ko smo poklicali policijo, smo ugotovili, kako obsežna je njena goljufija,” je Marija opisala za Nova.rs.

Oškodovanci močno dvomijo, da bodo denar še kdaj videli

Skupina je dogodek prijavila pristojnim državnim organom, nakar se je začelo javljati na desetine ljudi, ki so se prav tako ujeli v Jovanino spiralo laži. Med njimi je bila tudi Beograjčanka Marina. “Vse se je začelo, ko sem se prijavila na oglas za delo. Delala naj bi v podjetju, ki je zastopnik za določeno svetovno korporacijo. Na začetku je bilo vse v redu, dokler ni prišel čas za izdajo dovoljenja za opravljanje tega dela. Takrat je Jovana od mene zahtevala dobrih 500 evrov,” je opisala Marina. Kot pravi, je Jovani denar nakazala, ona pa se je po znani metodi začela izmikati in jo zasipavati z razlogi, zakaj dela še ne more začeti. “Takrat sem začela dvomiti,” je Marina dejala za Nova.rs. Obrnila se je na sedež korporacije, s katero naj bi sodelovalo Jovanino podjetje, v korporaciji pa so ji povedali, da o sodelovanju ne vedo ničesar.

“Takrat sem ugotovila, da je celotna zgodba velika prevara. Jovana je prevarala tudi mojega brata, ki je prav tako sprejel službo, ki ne obstaja,” je opisala Marina, ki – tako kot drugi oškodovanci – dvomi, da bo svoj denar še kdaj videla.

Skupina prevaranih se je povezala leta 2019 in zoper Jovano vložila tožbo, sodni postopek pa od takrat ni napredoval. Po poročanju Nova.rs je bila Jovana zaradi podobnih dejanj obsojena že prej. Policija naj bi jo pred nekaj dnevi zasledila v Beogradu, jo povabila na informativni pogovor in jo pridržala za trideset dni, kar oškodovancem daje nekaj upanja, da bo zadeva napredovala. Jovana naj bi bila tudi članica šolskega sveta ene izmed beograjskih osnovnih šol, ne glede na to, da je že obsojena in da proti njej teče kazenski postopek. Šola je za medij sporočila, da je bila v svet imenovana na predlog lokalne samouprave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!