Prerivanje na francoski desnici, ki maje podporo glavni Macronovi izzivalki

Svet 14. Feb 202214:30 0 komentarjev
Valérie Pécresse
PROFIMEDIA

Kampanja Valérie Pécresse, konservativne kandidatke francoskih Republikancev za predsednico Francije, ne gre po načrtih. Njeno prvo predvolilno zborovanje ni oživilo kampanje, predvolilna anketa inštituta Ipsos-Sopra Steria pa kaže, da ima le še malo prednosti pred kandidatoma skrajne desnice, Éricom Zemmourjem in Marine Le Pen.

Kandidatka konservativnih Republikancev na bližajočih predsedniških volitvah Valérie Pécresse, ki je sprva veljala za glavno tekmico predsednika Emmanuela Macrona, je pod vse večjim pritiskom. V anketah stagnira, njeno prvo zborovanje v nedeljo pa ni bilo preveč uspešno. Še vedno čaka tudi na pomembno podporo bivšega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Ta naj bi bila ključna za zagotovitev širše podpore med volilno bazo stranke.

Mediji poročajo, da naj bi Sarkozy zasebno kritiziral več njenih odločitev glede vodenja kampanje, več njegovih nekdanjih tesnih sodelavcev pa ji je celo že odreklo podporo. Med drugim sta njen nekdanji kolega iz Sarkozyjeve vlade Éric Woerth in republikanska županja Calaisa Natacha Bouchart minuli teden napovedala podporo Macronu.

Pécresse je na prvem večjem predvolilnem zborovanju v Parizu v nedeljo okoli 7.500 podpornikom obljubila “novo Francijo”. “Tukaj smo, skupaj, da potrdimo, jasno in glasno, da prihaja nova Francija,” je dejala kandidatka Republikancev in napovedala, da bo v “spravljeno” Francijo prinesla “novo upanje”.

Obenem je zavzela strožja stališča do nekaterih tem, potem ko ji je kandidat skrajne desnice Éric Zemmour očital, da sploh ne pripada desnici. Med drugim je bila kritična do prevelikega priseljevanja, ki da ustvarja “nefrancoska območja”, njen približno enourni govor povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Valérie Pécresse
PROFIMEDIA

Zborovanje je poželo veliko pozornosti, saj je nekdanja ministrica za višje izobraževanje in proračun pod precejšnjim pritiskom. Medtem ko so ji ob imenovanju za kandidatko decembra pripisovali največje možnosti za zmago nad Macronom, se zdaj v anketah le s težavo oddaljuje od dvojice tekmecev na skrajni desnici – Zemmourja in Marine Le Pen.

Kot piše AFP, nedeljsko zborovanje v nasprotovanju s pričakovanji ni oživilo njene kampanje, ob čemer nekateri ugotavljajo, da ni dobra govornica. To je danes priznala tudi sama. “Če hočete govornike, jih je v kampanji ogromno. Jaz sem nekdo, ki stvari naredi,” se je branila v pogovoru za radio RTL.

Macron v anketah ostaja na čelu z med 23 in 25 odstotki podpore in je na zanesljivi poti, da v prvem krogu 10. aprila zmaga. Obenem še vedno kar dobro kaže novincu Zemmourju, ki ostaja v igri za uvrstitev v drugi krog. Njegovi pogledi na francosko zgodovino in priseljevanje, ki jih nekdanji televizijski komentator podaja kot spreten govornik, so po pisanju AFP pogosto všeč tudi tistim na najbolj desnem polu Republikancev.

Petkova anketa inštituta Ipsos-Sopra Steria Pécresse napoveduje 15,5 odstotka, Le Pen 15, Zemmourju pa 14,5 odstotka. Macronu pripisuje 24-odstotno podporo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!