Prihodnost Kaliforniji prinaša katastrofo, morda najdražjo v zgodovini ZDA

Svet 14. Avg 202212:44 > 12:55 1 komentar
Sacramento
PROFIMEDIA

Strokovnjaki opozarjajo, da se Kalifornija v bližnji prihodnosti ne more izogniti uničujoči megapoplavi, ki bi lahko postala najdražja naravna katastrofa v zgodovini ZDA.

Megapoplava, kakršne človeško oko še ni videlo, je v času podnebnih sprememb ena od večjih groženj, ki jo strokovnjaki Kaliforniji napovedujejo že v naslednjih letih. Poplavilo bo velike površine, nižine te zvezne države bo voda spremenila v nekakšno morje v notranjosti. Posledice bodo katastrofalne, opozarjata strokovnjaka, ki sta preučevala možnosti megapoplave.

Obsežna poplava v Kaliforniji resda ne bi bila novost – katastrofalne poplave so zvezno državo prizadele pozimi v letih 1861 in 1862 –, a podnebne spremembe bistveno spreminjajo verjetnost oziroma pogostost tovrstnih katastrof. Te bi se ponavljale na vsakih 25 do 50 let, ugotovitve strokovnjakov povzema CNN. Podnebne spremembe namreč vodijo v več (rednejših) nenadnih povodnji.

NE SPREGLEJTE: N1 podkast o brutalnosti podnebnih sprememb, napovedih za prihodnost in možnosti učinkovitega ukrepanja.

Po znanstvenih projekcijah bi bilo najbolj prizadeto območje Central Valley v notranjosti Kalifornije, vključno z mesti Sacramento, Fresno in Bakersfield. To je območje, ki obsega površino, večjo od dveh Slovenji, tam pa, tako CNN, proizvedejo kar četrtino zalog hrane v ZDA.

Poplava Central Valleyja bi bila tako najdražja geofizikalna katastrofa, ki bi stala do tisoč milijard ameriških dolarjev oziroma petkrat več od tega, kolikor je stala sanacija po doslej najdražji naravni katastrofi v ZDA, hurikanu Katrina.

Kot so zapisali avtorji študije, bi “taka poplava v sodobni Kaliforniji verjetno znatno presegla škodo potresa velike magnitude”.

Ne ali, temveč kdaj

Nedavno objavljena ameriška študija predstavlja prvo od treh faz, ki preučujejo posledice megapoplave v Kaliforniji. Druga in tretja faza študije bosta predvidoma objavljeni v dveh do treh letih. “Poleg tega, da znanstveno razumemo tovrstne dogodke, je eden od naših ciljev predvsem pripomoči k temu, da se Kalifornija nanje pripravi,” je po navedbah CNN podnebni strokovnjak in soavtor raziskave Daniel Swain z Univerze Kalifornije (Ucla). Ob tem je poudaril: “Bolj kot za vprašanje, ali se bo mega poplava zgodila, je vprašanje, kdaj.”

Los Angeles
Los Angeles (PROFIMEDIA)

Šingjing Huang in Daniel Swain sta avtorja članka Podnebne spremembe povečujejo tveganje za megapoplavo v Kaliforniji [Climate change is increasing the risk of a California megaflood], ki je bil objavljen v znanstveni reviji Science Advance.

Uničujoče poplave pred več kot 150 leti

Zgodovina Kalifornije, kot že rečeno, beleži velike povodnji s katastrofalnimi posledicami. Območje je namreč dovzetno za poplave. Pred več kot 150 leti, pozimi v letih 1861 in 1862, so poplave brez primere divjale po Kaliforniji, sledilo pa jim je sušno obdobje. Povodenj se je zgodila potem, ko so na več metrov zapadlega snega v Sierri Nevadi reke prinesle topel dež, voda pa je začela dreti navzdol po pobočjih.

Voda je bliskovito uničila skupnosti, piše CNN, pod vodo sta se znašli dolina San Joaquin in Sacramento, nastalo je “začasno, a obširno morje v notranjosti”. Ponekod je bilo vode za okoli devet metrov in ker je vztrajala več tednov, so bile uničene infrastruktura (v mestih) in obdelovalne površine.

V kalifornijski prestolnici Sacramento je trimetrska voda vztrajala več mesecev. Življenje je izgubilo 4.000 ljudi, poginila je četrtina glav živine, povsem uničeno je bilo vsako osmo domovanje. Zaradi gospodarske škode, ki jo je utrpela, je Kalifornija bankrotirala.

In še za primerjavo: leta 1862 je v Kaliforniji živelo 500.000 ljudi, danes pa ima zvezna država že več kot 39 milijonov prebivalcev.

Sierra Nevada

Sierra Nevada (PROFIMEDIA)

Kako lahko Kalifornija ukrepa?

Megapoplava je po projekcijah neizogibna, a to ne pomeni, da Kalifornija nima mehanizmov za ukrepanje. Strokovnjaki zato pozivajo k naslavljanju morebitnih posledic. “Menim, da lahko razsežnosti megapoplave občutno zmanjšamo, če postorimo stvari na področju prenove upravljanja s poplavami in vodnimi sistemi ter na področju pripravljenosti na katastrofe,” je povedal Swain. Pripomoglo bi seveda tudi ukrepanje, kot je omejitev izpustov, da bi se ozračje segrevalo počasneje.

Avtorji originalnega prispevka CNN so Payton Major, Judson Jones in Brandon Miller.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje