Princ Andrew se je poravnal v civilni tožbi zaradi spolne zlorabe mladoletnice

Svet 15. Feb 202217:36 > 20:47 0 komentarjev
Princ Andrew
Chris Radburn/REUTERS

Princ Andrew se je poravnal v civilni tožbi, ki jo je zaradi očitkov o spolnih zlorabah proti njemu v Združenih državah Amerike (ZDA) vložila Virginia Giuffre. Na podlagi sodnih dokumentov je razvidno, da bo princ Andrew dobrodelni organizaciji za podporo žrtvam zlorab, ki jo je leta 2015 ustanovila Giuffre, namenil "znatno vsoto denarja".

Princ Andrew se je poravnal v civilni tožbi, ki jo je proti njemu v Združenih državah Amerike (ZDA) vložila Virginia Roberts Giuffre. Giuffre je v tožbi trdila, da jo je princ Andrew trikrat spolno napadel, ko je bila stara 17 let, sam pa je obtožbe večkrat zanikal. Trdil je celo, da se bo jasno zavzel za to, da si bo po sodni poti opral ime obtožb.

V dokumentu, predloženem ameriškemu sodišču v torek, je navedeno, da je par dosegel izvensodno poravnavo. Poravnava vključuje nerazkrito vsoto, prince Andrew pa je poudaril, da namerava znatno donacijo nameniti tudi dobrodelni organizaciji, ki jo je leta 2015 Giuffre ustanovila v podporo žrtvam zlorab.

“Princ Andrew namerava nameniti bistveno donacijo dobrodelni organizaciji gospodične Giuffre za podporo pravicam žrtev. Princ Andrew ni nikoli želel omalovaževati značaja gospodične Giuffre in sprejema dejstvo, da je trpela tako kot potrjena žrtev zlorabe in zaradi nepoštenih napadov v javnosti,” je še zapisano v sodnem dokumentu.

Njegov odvetnik je v izjavi za medije dejal, da se je sin britanske kraljice Elizabete II. zavezal temu, da bo jasno pokazal obžalovanje svojega prijateljevanja z Jeffreyjem Epsteinom. Andrew je bil namreč večkrat gost Epsteina, ki naj bi skupaj s svojo nekdanjo partnerko Ghislaine Maxwell več let spolno izkoriščal mladoletnice. Tudi Virginia Giuffre je v obtožbi trdila, da so jo v spolne odnose s princem Andrewom prisilili z grožnjami. Spolne odnose s princem pa naj bi imela v stanovanju Maxwellove v Londonu, v Epsteinovi graščini v New Yorku in na Epsteinovem zasebnem otoku na Ameriških Deviških otokih.

61-letni princ Andrew je sicer konec leta 2019 zaradi škandala odstopil od vseh uradnih dolžnosti britanske kraljeve družine. Britanska kraljica Elizabeta II. pa mu je na začetku letošnjega leta nato odvzela še vse častne vojaške položaje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!