Razkorak med Turčijo in Izraelom: zaradi suma vohunjenja pridržali 7 oseb

Svet 05. Mar 202411:21 0 komentarjev
Turška policija
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Oblasti v Turčiji so sporočile, da so turški obveščevalci pridržali sedem oseb, ki jih sumijo vohunjenja za izraelsko obveščevalno službo Mosad. Turčija je v zadnjem času okrepila operacije proti Mosadovim vohunom, potem ko so se v luči dogajanja v Gazi močno poslabšali diplomatski odnosi med Turčijo in Izraelom.

Protiteroristične enote istanbulske policije in enote turške obveščevalne službe so med racijami prijele sedem osumljencev, ki so prodajali informacije izraelskim obveščevalcem, ter odkrile orožje, droge, dokumente, denar in detektorje prisluškovalnih naprav, je na omrežju X sporočil turški notranji minister Ali Yerlikaya.

“Nikoli ne bomo dovolili izvajanja vohunskih dejavnosti znotraj meja naše države. Enega za drugim bomo ujeli in jih privedli pred sodišče,” je dodal.

To je bila že tretja operacija proti domnevnim Mosadovim agentom v Turčiji od začetka leta, potem ko so januarja prijeli 34 ljudi, osumljenih načrtovanja ugrabitev in vohunjenja za Mosad, nato pa februarja aretirali še sedem oseb zaradi suma prodaje informacij Mosadu o potencialnih tarčah v Turčiji.

Turške oblasti v zadnjem času krepijo operacije proti domnevnim izraelskim vohunom, potem ko so se odnosi med Turčijo in Izraelom v luči dogajanja v Gazi v zadnjih nekaj mesecih močno poslabšali.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je konec minulega leta izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja primerjal z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem in ocenil, da so mednarodne institucije, ki sicer služijo kot “apostoli demokracije”, spričo izraelskih napadov na Gazo povsem odpovedale.

Po januarski aretaciji več kot 30 domnevnih izraelskih vohunov pa je Erdogan menil, da je turška operacija “resno vznemirila” oblasti v Izraelu. “Počakajte malo, boste že spoznali Turčijo,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!