Razkritje BBC: modnemu velikanu mlade moške na orgije vozila mreža posrednikov

Svet 03. Okt 202318:54 1 komentar
Mike Jeffries
Mike Jeffries na vrhuncu svoje moči v 90-ih. (Foto: PROFIMEDIA)

Mike Jeffries je bil v 90-ih letih eden od velikanov modnega sveta. Vedno je veljal za kontroverznega, a je imel očitno tudi zelo mračno plat. Kar dve leti trajajoča novinarska preiskava britanskega BBC-ja je zdaj razkrila, da sta imela Jeffries in njegov partner Matthew Smith dobro organizirano mrežo posrednikov, ki so zanju "lovili" mlade moške in jih vozili na njune spolne zabave oziroma orgije. Tam so moške brili, omamljali z drogo in spolno zlorabljali. Za BBC je spregovorilo 12 moških. Pravijo, da so jih na te spolne zabave zvabili s poudarjanjem vpliva, ki ga je imel Jeffries v modnem svetu. Češ, da je za njihovo kariero bolje, da pridejo.

Danes 79-letni Mike Jeffries (na fotografiji zgoraj na vrhuncu svoje poslovne moči) je bil v 90-ih letih prejšnjega stoletja eden od zvezdnikov modnega sveta. Ta ameriški poslovnež je leta 1992 postal izvršni direktor modne hiše Abercrombie & Fitch. Ko jo je dobil v roke, je bila modna hiša na robu propada.

Letno je ustvarjala že 25 milijonov dolarjev izgube. Jeffries jo je uspel popolnoma prenoviti in spremeniti v eno bolj prepoznavnih modnih blagovnih znamk, ki je leta 2006 ustvarila že dve milijardi dolarjev prihodka.

Ves čas je sicer veljal za kontroverznega. Nanj so letele tudi ostre kritike zaradi pretiranega poudarjanja golote, zaradi oblačil, na katerih so bili spolno neprimerni in rasistični slogani in zaradi njegovega stališča, da je Abercrombie & Fitch namenjen samo “kul otrokom.”

Leta 2014 se je upokojil in za slovo dobil “paket”, vreden več kot 25 milijonov dolarjev, iz katerega mu še danes nakazujejo zajetno pokojnino.

Abercrombie&Fitch
PROFIMEDIA

Zdaj pa sta Mike Jeffries in njegov partner Matthew Smith (danes je star 60 let) soočena z obtožbami, da sta spolno zlorabljala mlade moške, ki so želeli uspeti v modnem svetu. To je razkrila kar dve leti trajajoča novinarska preiskava britanskega BBC-ja.

Kot piše BBC, sta imela dobro organizirano mrežo posrednikov, ki so zanju mlade moške prav iskali. Novinarji BBC-ja so govorili z 12 moškimi, ki so izpovedali, da so bili na več zabavah, na katerih sta jih Jeffries in Smith med letoma 2009 in 2015 spolno izkoriščala na različnih koncih sveta; od Londona, do Pariza, Benetk, Marakeša in Karibov …

Jeffries in Smith razkritja nista komentirala, njun odvetnik pa njuno krivdo zanika in trdi, da so moški na spolnih zabavah in orgijah sodelovali prostovoljno.

A moški, ki so svoje zgodbe delili z ekipo BBC-ja, so izpovedali, da jih je za Jeffries in Smitha “lovil” eden od posrednikov, ki so ga novinarji tudi uspeli identificirati. Posrednik je, pravijo moški, poudarjal vpliv, ki ga je imel Jeffries v modnem svetu.

Barrett Pall, ki je bil ena od žrtev, je povedal, da so mu sicer rekli, da ni nič obvezno, a so mu hkrati dali vedeti, kaj se od njega pričakuje, če si želi uspešne kariere v svetu mode.

Drugi, ime mu je Alex, je bil heteroseksualni moški, takrat star okoli 20 let. “Jasno mi je bilo povedano, da nikoli ne bom prišel do Jeffriesa, če ne pristanem na oralni seks z njim. To me je popolnoma paraliziralo,” je povedal. Spominjal se je tudi, kako je nekaj tednov po tem odpotoval v Marakeš na dogodek, na katerem je moral plesati.

Tam je bil tudi Jeffries, ki ga je med plesom poskušal poljubiti. Ko je končal s plesnim nastopom, se je skril v eno od sob in zaspal, se spominja Alex, zjutraj pa se je zbudil s kondomom v sebi. Ker se ničesar ne spomni, verjame, da so mu v pijačo dali drogo, ga tako omamili ter nato spolno zlorabili.

Abercrombie&Fitch
PROFIMEDIA

Tretja žrtev, David Bradberry, je pripovedoval, da je govoril z Jeffriesom in Smithom o svojih ambicijah, da postane model za Abercrombie & Fitch. Potem mu je Jeffries dal drogo, ki jo je vzel, in z njim spolno občeval.

Ponižujoča izkušnja za zlorabljene (takrat mlade) moške je bilo tudi to, da so jih pred začetkom orgij brili po celem telesu. Šele nato sta Jeffries in Smith z njimi seksala ali pa jih “usmerjala” tako, da so seksali eden z drugim.

Ves čas, tudi med spolnimi odnosi, jih je nadzirala skupina ljudi, oblečena v uniforme modne hiše. Ko so končali, so vsi dobili kuverte z nekaj tisoč dolarji in podpisali tako imenovani NDA oziroma pogodbo, ki je določala, da o teh zabavah nikoli ne smejo spregovoriti.

Razkritje BBC-ja pa že velja kot še eno v nizu jaz tudi (me too) razkritij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje