Razmere še naprej napete: Filipini in ZDA začeli največje vojaške vaje doslej

Svet 11. Apr 202311:38 6 komentarjev
Filipinski in ameriški vojaki
REUTERS/Lisa Marie David

V senci napetosti s Kitajsko Filipini in ZDA začenjajo največje skupne vojaške vaje doslej, v katerih sodeluje skoraj 18.000 vojakov. Letos bodo prvič vključevale tudi vaje z bojnim streljanjem v Južnokitajskem morju, ki si ga lasti tudi Peking.

Vsakoletne vojaške vaje, imenovane Balikatan, kar v prevodu pomeni “z ramo ob rami”, potekajo ob naraščajočih napetostih zaradi kitajskih ozemeljskih zahtev v Južnokitajskem morju in vojaških manevrov okoli Tajvana.

Vaje bodo trajale do 28. aprila, v njih pa bo sodelovalo 12.200 ameriških, 5.400 filipinskih ter nekaj več kot sto avstralskih vojakov.

Poudarek naj bi bil na obrambi morja in obale. Usposabljanje je namenjeno pripravi oboroženih sil obeh držav, “da se takoj in učinkovito odzovejo na vsako situacijo, krizo ali izredne razmere v kakršnih koli okoliščinah”, je ob začetku vojaških manevrov povedal poveljnik filipinske vojske Andres Centino.

Vaje Balikatan 2023 bodo potekale v petih filipinskih provincah, vključno z Zambalesom in Palawanom, ki ležita ob Južnokitajskem morju. Filipini in druge države v regiji so v sporu s Pekingom glede suverenosti nad z viri bogatim morskim območjem. Ena od vadbenih lokacij je blizu Tajvana, ki ga Kitajska obravnava kot del svojega ozemlja.

Skupne vaje potekajo po tistem, ko so se v ponedeljek zaključile tridnevne vojaške vaje Kitajske okoli Tajvana, ki so še dodatno povečale napetosti v regiji. Kitajska je manevre napovedala po srečanju tajvanske predsednice Caj Ing Ven s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem v Kaliforniji prejšnji teden.

Kitajska je sodelujoče države opozorila, da se z vajami Balikatan ne smejo vmešavati v spore glede spornih območij v Južnokitajskem morju. Tudi kitajska ozemeljska suverenost, pomorske pravice in varnostni interesi ne smejo biti prizadeti, je po poročanju dpa dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Vang Venbin.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken bo medtem danes v Washingtonu s predstavniki Filipinov razpravljal o krepitvi vojaških vezi, nato pa se bo odpravil v Vietnam in na Japonsko, državi, ki sta prav tako v ozemeljskem sporu s Kitajsko.

Blinken in obrambni minister Lloyd Austin se bosta v ameriški prestolnici sestala s filipinskimi kolegi na prvih skupnih pogovorih med ZDA in Filipini v zadnjih sedmih letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Rusija začenja vojaške vaje

Ruska vojska je začela obsežne vojaške vaje v arktičnih vodah, v katerih sodeluje 1.800 vojakov, več kot deset ladij ter 40 letal in helikopterjev. Severna flota ruske mornarice je dodala, da bo v središču vaje zaščita ruske trgovinske mornarice in morskih poti, kot je Severovzhodni prehod. Vojaška vaja bo trajala več dni, v njej pa bodo preizkusili tudi usklajevanje med letalskimi, morskimi in kopenskimi silami.

Severovzhodni prehod je ladijska pot med Atlantskim in Tihim oceanom, ki vodi vzdolž arktičnih obal Norveške in Rusije. Zaradi podnebnih sprememb in posledičnega topljenja ledu pridobiva strateški in gospodarski pomen. Za Rusijo je pomemben zaradi lažjega izvoza surovin z ruskega Daljnega vzhoda, kot je zemeljski plin, ki ga potem utekočinjenega prevažajo s severa Sibirije. Da bi uveljavila svoje zahteve po polarnem območju, je sicer Moskva pred več kot desetimi leti ustanovila enote, specializirane za bojevanje na Arktiki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje