Romunija po padcu domnevno ruskega drona: Smo v stalnem stiku z zaveznicami Nata

Svet 06. Sep 202316:39 > 17:54 3 komentarji
PROFIMEDIA

Romunija preiskuje dele brezpilotnega letalnika, ki so bili odkriti po nedavnih ruskih napadih na ukrajinsko pristanišče. "Če se potrdi, da so ti elementi pripadali ruskemu dronu, bi bila taka situacija popolnoma nedopustna in resna kršitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Romunije, zaveznice Nata," je poudaril romunski predsednik.

Romunija, ki je del Nata, je danes sporočila, da preiskuje domnevne dele ruskega brezpilotnega letalnika, odkrite na njenem ozemlju po nedavnih ruskih napadih na ukrajinsko pristanišče na Donavi.

Kot je dejal obrambni minister Angel Tilvar, so na ozemlju Romunije našli dele, ki bi lahko bili del drona. Te bodo sedaj analizirali, da odkrijejo njihov izvor.

“Lahko potrdim, da bi najdeni deli lahko pripadali brezpilotnemu letalniku,” je dejal Tilvar danes za romunsko televizijo Antena 3 CNN med obiskom kraja Plaur. Vas leži neposredno nasproti ukrajinskega pristanišča Izmail, ki je bilo v zadnjih dneh večkrat tarča ruskih napadov.

Tilvar je še povedal, da območja niso evakuirali, ker nič ne kaže na to, da bi deli drona predstavljali grožnjo, njegove izjave povzema nemška tiskovna agencija dpa. Kot je dodal, bodo najdene dele sedaj analizirali, da bi potrdili njihov izvor.

Ukrajina je v ponedeljek sporočila, da so ruski droni padli in eksplodirali na ozemlju Romunije med nočnim napadom na ukrajinsko pristaniško infrastrukturo na reki Donavi, kar pa sta obrambno ministrstvo v Bukarešti kot tudi predsednik Klaus Iohannis takrat odločno zanikala.

Danes pa je Iohannis pozval k “nujni preiskavi” ostankov domnevnega drona. “Če se potrdi, da so ti elementi pripadali ruskemu dronu, bi bila taka situacija popolnoma nedopustna in resna kršitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Romunije, zaveznice Nata,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob začetku vrha pobude Treh morij v Bukarešti.

“Ostajamo pozorni in v nenehnem stiku z drugimi zaveznicami Nata,” je dodal romunski predsednik.

Klaus Iohannis
PROFIMEDIA

Pristanišče Izmail na reki Donavi je po julijskem umiku Rusije iz sporazuma, ki je omogočal izvoz žita iz črnomorskih pristanišč, postalo glavna izvozna točka za ukrajinsko žito in druge proizvode.

Rusija je po propadu dogovora okrepila napade tako na širše območje Odese, kjer se nahaja za izvoz kmetijskih proizvodov ključna infrastruktura. V noči na ponedeljek so ukrajinske sile nad Odeso sestrelile 17 ruskih brezpilotnih letalnikov, ki so leteli zelo blizu sosednje Romunije.

Ukrajina je med vojno večkrat poročala o domnevnih preletih ruskih letal nad sosednjimi državami, vključno s članicami Nata. V najbolj dramatičnem incidentu sta bili novembra lani na Poljskem ubiti dve osebi zaradi rakete, ki je padla blizu meje; Poljska in zaveznice Nata so takrat sporočile, da gre najverjetneje za raketo, ki je bila del ukrajinske protiletalske obrambe in je ponesreči zadela tarčo na poljski strani meje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje