Romunski parlament zavrnil kandidaturo Ciolosa za premierja

Svet 20. Okt 202114:41 0 komentarjev
Dacian Ciolos
George Calin/REUTERS

Politična kriza v Romuniji se poglablja. Romunski parlament je namreč zavrnil kandidaturo Daciana Ciolosa za položaj romunskega premierja in njegov predlog ministrske ekipe.

Romunski parlament je v skladu s pričakovanji zavrnil kandidaturo Daciana Ciolosa za položaj romunskega premierja in njegov predlog ministrske ekipe. Vodja manjše ekološko-liberalne stranke USR Ciolos si v parlamentu ni uspel zagotoviti večine. Podprla ga ni nobena druga stranka.

Tako se politična kriza v Romuniji, ki se je začela pred šestimi tedni z razpadom koalicije USR in doslej vladajoče stranke Nacionalne liberalne stranke (PNL), še poglablja. Premierju iz vrst PNL Florinu Cituju je parlament pred dvema tednoma izglasoval nezaupnico. Od tedaj Citu opravlja tekoče posle in jih bo po današnji zavrnitvi Ciolosove kandidature še naprej.

Možen poskus discipliniranja

Predsednik Klaus Iohannis je nekdanjega vodjo liberalne politične skupine Renew v Evropskem parlamentu imenoval za mandatarja, kljub temu da ta ni imel večjih možnosti za potrditev v parlamentu. Iohannis svoje odločitve ni pojasnil, po mnenju analitikov pa gre tudi za poskus discipliniranja Ciolosa in njegove stranke, ki naj bi bila po predsednikovem mnenju glavni krivec za razpad vladne koalicije.

Predsednik države mora zdaj parlamentu posredovati nov predlog. Če bo propadel še ta, bodo verjetno morali Romuni na predčasne volitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!