Na Marsu pristal kitajski rover

N1 video 19. Maj 202109:55 > 10:17 0 komentarjev

Z bučnim aplavzom so kitajski znanstveniki pričakali pristanek roverja na Marsu. Kitajska je s tem postala druga država za ZDA, ki ji je uspel tak podvig.

V soboto zgodaj zjutraj je na Marsu pristal kitajski rover. Poimenovali so ga Zhurong, kar je ime boga ognja iz kitajske mitologije.

Kitajska tiskovna agencija Xinhua poroča, da je rover pristal na vnaprej določenem kraju imenovanem Utopia Plantia. Rover Zhurong ima šest koles in je težak 240 kilogramov, opremljen pa je s šestimi znanstvenimi instrumenti.

Ko se bo ločil od pristajalnega modula, se bo odpravil na tri mesece trajajočo misijo iskanja znamenja življenja na Marsu podobno, kot to počne ameriška vesoljska agencija Nasa.

Kitajski rover so poslali v vesolje 23. julija lani, do Marsa pa je potoval sedem mesecev, nakar je februarja letos vesoljska raketa Tianwen-1 (Iskanje nebeške resnice) vstopila v Marsovo orbito. Tianwen-1 je ena od treh mednarodnih misij na Mars, ki so se začele lani poleti.

Nasin rover Vztrajnost je februarja pristal na Marsu, februarja pa je v orbito stopila tudi sonda Združenih arabskih emiratov. Ta bo Mars preučevala iz orbite in za razliko od ameriške in kitajske misije ne bo pristala na planetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!