Rusija o “tveganju za konflikt med jedrskimi silami” – sledila bi “katastrofa”

Svet 30. Okt 202310:21 6 komentarjev
Sergej Šojgu
Sergej Šojgu (Foto: PROFIMEDIA)

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu se udeležuje obrambnega foruma v Pekingu. Opozoril je, da želi Zahod krizo, ki jo je sprožil v Evropi, razširiti tudi na azijsko-pacifiško regijo. "Dejanja Zahoda v smeri zaostrovanja odnosov z Rusijo predstavljajo tveganje za neposreden konflikt med jedrskimi silami, ki bi imel katastrofalne posledice," je poudaril.

Zahod si želi konflikt v Ukrajini razširiti na azijsko-pacifiško regijo, je na obrambnem forumu v Pekingu izjavil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Ob tem je opozoril, da dejanja Zahoda vodijo v zaostrovanje odnosov z Rusijo, kar pa po njegovem mnenju predstavlja tveganje za neposreden konflikt med jedrskimi silami.

“Potem ko je Zahod sprožil hudo krizo v Evropi, sedaj poskuša krizo razširiti tudi na azijsko-pacifiško regijo,” je dejal Šojgu. Članice Nata je obtožil, da spodbujajo oboroževalno tekmo v regiji, saj povečujejo svojo vojaško prisotnost ter pogostost in obseg vojaških vaj v regiji, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Opozoril je, da neposredno vključevanje držav z jedrskim arzenalom povečuje strateška tveganja. “Dejanja Zahoda v smeri zaostrovanja odnosov z Rusijo predstavljajo tveganje za neposreden konflikt med jedrskimi silami, ki bi imel katastrofalne posledice,” je še dodal.

Šojgu se skupaj s predstavniki približno 90 držav v Pekingu udeležuje obrambnega foruma Šianstagšan. Kitajsko je na forumu zastopal eden najvišjih vojaških uradnikov Džang Joušia, saj je Peking pretekli teden brez pojasnila odstavil obrambnega ministra Li Šangfuja.

Džang je v svojem govoru opozoril na porast konfliktov po svetu. “Nekatere države v strahu, da bi se svet stabiliziral, namerno ustvarjajo nemir, se vmešavajo v regionalna vprašanja in notranje zadeve drugih držav,” je dejal. Dodal je še, da si Kitajska prizadeva izboljšati vojaške vezi tako z Rusijo kot ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje