Ruska policija aretirala osnovnošolce zaradi protivojnih protestov

Svet 02. Mar 202217:11 > 18:21
otroci zapor
Novaya gazeta/TWITTER

Ruska policija je aretirala pet otrok, starih med 7 in 11 let, ki so pred ukrajinsko veleposlaništvo v Moskvi polagali cvetje in nosili protivojne transparente.

Moskovska policija je v torek aretirala osnovnošolce in njihove matere, ker so pred ukrajinsko veleposlaništvo polagali rože in držali transparente: “Ne vojni”. Kot poroča BBC, so jih policisti sprva zadržali v policijskem kombiju, nato pa so jih odpeljali na policijsko postajo, čez nekaj ur so jih sicer izpustili. Novico o njihovi aretaciji je prva prek Facebooka sporočila raziskovalka Aleksandra Arkhipova, sicer predavateljica na ruski državni fakulteti, na Twitterju pa je fotografije otrok za kovinskimi rešetkami objavil ruski neodvisni časopis Novaya gazeta, urednik časnika Dmitri Muratov je sicer oktobra lani prejel Nobelovo nagrado za mir.

Kremelj zadnje dni sprejema vse bolj drakonske ukrepe, s katerimi poskuša na domačih tleh obdržati svojo različico o vojaškem posredovanju v Ukrajini. V parlamentu pa naj bi že ta teden razpravljali o novem predlogu zakona, ki predvideva 15-letno zaporno kazen za tiste, ki bodo širili lažne novice o ruski invaziji na Ukrajino. Po državi že od četrtka potekajo protivojne demonstracije, k vsakodnevnim protestom poziva tudi zaprt opozicijski voditelj in kritik Kremlja Aleksej Navalni, ki je predsednika Putina označil za “očitno norega carja”.