Vojna v Ukrajini: Putin in Erdogan bi krepila gospodarsko sodelovanje

Svet 05. Avg 202215:17 > 21:36 2 komentarja
Putin in Erdogan
Reuters

Ruske sile so začele veliko ofenzivo v regiji Doneck v smeri mest Bahmut in Avdijivka, je davi v svojem poročilu o razmerah na bojiščih poročal generalštab ukrajinske vojske. Po navedbah iz poročila naj bi bil ruski napad v bližini Bahmuta neuspešen, medtem ko se pri Avdijivki boji nadaljujejo. Sprti strani druga drugo še vedno obtožujeta napadov na jedrsko elektrarno Zaporožje, med tem pa sta se v ruskem Sočiju srečala Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan. Predsednika sta izrazila namero o okrepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

“Sovražnik izvaja ofenzivo v smeri Bahmuta in Avdijivke na območju Donecka,” piše v poročilu ukrajinskega generalštaba. Poročila sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti, vendar pa se ta po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sklada s prejšnjimi poročili o okrepljenih spopadih v regiji.

Cilj ruske ofenzive je pripraviti rusko vojsko za napad na mesti Soledar in Bahmut ter razširiti ruski nadzor zahodno od mesta Doneck, še piše v poročilu.

Soledar in Bahmut sta del obrambne linije vzhodno od aglomeracij velikih mest Slovjansk in Kramatorsk, v katerih je pred vojno živelo več kot pol milijona ljudi. To je zadnje večje območje v Donbasu, ki je še pod nadzorom Kijeva, še navaja dpa.

Zelenski ostro nad Amnesty International: “Želite prenesti odgovornost z agresorja na žrtev”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nevladno organizacijo za človekove pravice Amnesty International obtožil, da si prizadeva ponuditi “amnestijo teroristični državi in prenesti odgovornost z agresorja na žrtev”, potem ko je ta v četrtek objavila poročilo, v katerem ukrajinskim silam očita kršenje mednarodnega prava in ogrožanje civilistov.

Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

“Ne obstaja noben pogoj, niti hipotetičen, pod katerim bi bil kakršen koli ruski napad na Ukrajino upravičen. Agresija proti naši državi je neizzvana, invazivna in teroristična,” je dejal ukrajinski predsednik

Nevladna organizacija je sicer ob objavi poročila poudarila, da njeni očitki, uperjeni proti Kijevu, nikakor ne upravičujejo ruske agresije.

“Če nekdo pripravi poročilo, v katerem naj bi bila žrtev in agresor na neki način izenačena … potem tega ne moremo tolerirati,” je še dodal Zelenski.

Amnesty International je v poročilu naštela več primerov, ko so ukrajinske sile civiliste izpostavile nevarnosti, med drugim v 19 mestih in vaseh v regijah Harkov in Mikolajev ter v Donbasu. Navedbe je Zelenski v svojem večernem nagovoru izenačil z obtoževanjem žrtev.

Ukrajinska vojska je po navedbah nevladne organizacije vzpostavila več baz v šolah in bolnišnicah ter izvajala napade z naseljenih območij, kar je ta označila za taktiko, ki krši mednarodno humanitarno pravo.

Obstreljevanje jedrske elektrarne v Zaporožju

Rusija in Ukrajina se medsebojno obtožujeta napadov na jedrsko elektrarno Zaporožje, ki so jo kmalu po začetku invazije zasedle ruske sile. Zaradi obstreljevanja je na infrastrukturi elektrarne že nastala škoda. Več ruskih tiskovnih agencij je danes poročalo, da je območje obstreljevala ukrajinska vojska, pri čemer so se sklicevali na upravo mesta Energodar, kjer stoji jedrska elektrarna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Škoda na ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje
REUTERS

Zaradi obstreljevanja sta se pretrgala dva daljnovoda, izbruhnil je tudi požar. Teh informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti, še dodaja dpa.

Ukrajina pa je danes obtožila Rusijo, da je izvedla napade v bližini jedrske elektrarne Zaporožje. Zaradi tega je bil poškodovan visokonapetostni vod do sosednje termoelektrarne, je sporočila ukrajinska državna družba Energoatom, ki upravlja jedrske elektrarne v državi.

“Na lokaciji elektrarne, blizu enega od blokov, kjer je jedrski reaktor, so bili zabeleženi trije napadi,” je v izjavi navedel Energoatom. Opozoril je, da obstaja nevarnost uhajanja vodika in radioaktivnih snovi, prav tako je velika nevarnost požara. O žrtvah za zdaj ne poročajo.

Mednarodna agencija za jedrsko varnost pa je močno zaskrbljena glede dogajanja v tej največji jedrski elektrarni v Evropi. Tja si že tedne prizadeva poslati ekipo, ki bi pregledala elektrarno. Generalni direktor agencije za jedrsko varnost Rafael Grossi je pred dnevi opozoril, da je elektrarna “popolnoma izven nadzora,” razmere pa so po njegovih besedah “izredno nestabilne in občutljive”.

Rusija in Turčija bi okrepila gospodarsko sodelovanje

V Sočiju pa sta se danes srečala ruski predsednik Vladimir Putin in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan. Predsednika sta se dogovorila o povečanju obsega dvostranske trgovine, prav tako pa sta sklenila sprejeti konkretne korake za okrepitev dvostranskega sodelovanja med drugim na področju prometa, kmetijstva, industrije, financ in gradbeništva.

Putin in Erdogan
Reuters

Putin in Erdogan sta potrdila tudi pripravljenost za izvajanje nedavno sklenjenega dogovora o izvozu ukrajinskega žita iz črnomorskih pristanišč, pri čemer sta poudarila potrebo, da se zagotovi tudi polno izvajanje dogovora, ki vključuje tudi “neoviran izvoz ruskega žita, gnojil in surovin, potrebnih za njegovo proizvodnjo”, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje