Ruski oligarh si lahko oddahne: našel je varen pristan za svojo superjahto

Svet 26. Okt 202208:43 1 komentar
Jahta Nord
CNN

Sankcionirani ruski oligarh Aleksej Mordašov si očitno lahko oddahne, svojo superjahto bo namreč lahko zasidral v Cape Townu. Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je namreč sporočil, da ne vidijo razloga za upoštevanje zahodnih sankcij. Spoštovali bodo le sankcije, ki so jih sprejeli Združeni narodi. Odločitev je razburila opozicijo v državi, privezu jahte pa je nasprotoval tudi župan Cape Towna. "V našem mestu ni prostora za tiste, ki omogočajo Putinovo vojno," se je odzval Geordin Hill-Lewis.

Južna Afrika bo sankcioniranemu ruskemu oligarhu Alekseju Mordašovu dovolila, da v Cape Townu priveže svojo superjahto. Plovilo, vredno 523 milijonov evrov, je v začetku tedna zapustilo Hongkong. Jahta Nord je dolga 141 metrov, piše BBC.

Opozicijski voditelji so južnoafriško vlado pozvali, naj zaseže jahto. Vendar so iz urada predsednika Cyrila Ramaphose sporočili, da ne vidijo nobenega razloga za upoštevanje zahodnih sankcij. “Južna Afrika zakonsko ni dolžna spoštovati sankcij, ki so jih uvedle Združene države Amerike in Evropska unija,” je povedal tiskovni predstavnik Vincent Magwenya. “Južna Afrika je obvezana le k sankcijam, ki so jih sprejeli Združeni narodi,” je dodal in opozoril, da Združeni narodi niso sankcionirali Alekseja Mordašova, ki velja za tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Zahodne države so z zavezniki v odgovor na ruski napad na Ukrajino uvedle sankcije proti več kot 1.000 posameznikom in podjetjem.

Južnoafriška vlada se je doslej izogibala neposrednim kritikam Rusije in se vzdržala več glasovanj v Združenih narodih, kjer so države izrecno obsodile vojno. Južnoafriška vlada je prav tako pozvala k dogovorjeni rešitvi za končanje konflikta.

“V našem mestu ni prostora za tiste, ki omogočajo Putinovo vojno”

Župan enega glavnih mest države Cape Towna Geordin Hill-Lewis iz opozicijske stranke Demokratična zveza je pozval k blokadi vstopa superjahte. Na Twitterju je zapisal: “V našem mestu ni prostora za sostorilce in tiste, ki omogočajo Putinovo vojno.”

“Treba je povedati, da dozdajšnje zunanjepolitično ravnanje naše države v zvezi z rusko nezakonito, imperialistično vojno ni bilo nič manj kot sramotno,” je nadaljeval župan. “Tu je priložnost, da popravimo nekatere od teh napak in se zavzamemo za tisto, kar je prav.”

Za zdaj ni jasno, ali je Mordašov dejansko na krovu plovila. Župan Hill-Lewis pa je v nedeljskem pogovoru za lokalne medije nakazal, da je ruski milijarder potoval na svoji jahti. Vendar je tiskovni predstavnik oligarha povedal, da je bil Mordašov v Moskvi, odkar je njegova jahta prispela v Hongkong.

Na podobne utemeljitve se je nedavno sklicevala oblast v Hongkongu, kjer so jahti preprečili vstop, plovila pa niso zasegli. Vodja mestne uprave Hongkonga John Lee je takrat dejal, da bo mesto odgovorno le za sankcije Združenih narodov, ne pa za enostranske sankcije, ki jih uvajajo posamezne jurisdikcije.

Vedno večje težave lastnikov superjaht

Aleksej Mordašov je bil pred vojno najbogatejši Rus. 57-letnik si je prek svojega jeklarskega in rudarskega podjetja Severstal pridobil bogastvo v vrednosti približno 29,2 milijarde evrov. Zaradi povezav s Putinom je bil ob začetku konflikta tarča obsežnih sankcij. Milijarder je dejal, da ni bil vpleten v rusko politiko in ima zelo malo vpliva na Kremelj.

Zaradi zahodnih sankcij je Mordašov že izgubil eno manjših plovil. Lady M je marca zasegla italijanska policija. Superjahta Nord pa je njegov največji adut. Plovilo je večje  od nogometnega igrišča. Forbes pa jahto opisuje kot eno najbolj ekstravagantnih plovil na svetu.

Kmalu po izbruhu konflikta v Ukrajini je jahta – ki ima dve helikopterski ploščadi, bazen in kino – odplula s Sejšelov proti daljnovzhodnemu ruskemu pristanišču Vladivostok. Ta poteza je bila obravnavana kot poskus, da bi se izognili usodi Lady M, piše BBC.

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da se lastniki superjaht, kot je Mordašov, spopadajo z resnimi težavami pri iskanju mednarodnih pristanišč, kjer bi lahko vzdrževali svoje superjahte. Večina tovrstnih pristanišč je v Evropi, kjer bi plovila zaradi sankcij takoj zasegli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje