Rusija sporočila, da so njene sile “uničile” sabotažno skupino

Svet 23. Maj 202309:18 > 14:21 4 komentarji
Belgorod
PROFIMEDIA

Guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov je sporočil, da je ponoči regijo napadlo več brezpilotnih letalnikov, v Kremlju pa so ob tem poudarili pomen preprečevanja novih vdorov na rusko ozemlje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem danes na fronti v Donecku obiskal ukrajinske čete.

Guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov, ki leži ob meji z Ukrajino, je sporočil, da je ponoči regijo napadlo več brezpilotnih letalnikov. Ti so zadeli hiše in vladno stavbo, vendar niso zahtevali ranjenih ali smrtnih žrtev, je guvernerjeve navedbe na Telegramu povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je pojasnil, da se v regiji nadaljuje “protiteroristična operacija” in da organi pregona nadaljujejo “čiščenje” ozemlja ob meji z Ukrajino. Po njegovih navedbah je med ponedeljkovo evakuacijo z območja umrla ena ženska, dve osebi pa sta bili ranjeni, vendar ruskim varnostnim silam ni uspelo priti do njiju. Evakuiranim prebivalcem je sporočil, da je še prezgodaj, da bi se vrnili domov.

Gladkov je v ponedeljek sporočil, da je skupina saboterjev iz Ukrajine vstopila v regijo Belgorod in da je bilo v spopadih ranjenih osem ljudi. V regiji so nato uvedli pravni protiteroristični režim, ki varnostnim silam daje obsežna pooblastila, kot so preverjanje identitete, nadzor nad komunikacijami in morebitna evakuacija prebivalcev iz prizadetih območij.

Odgovornost za napad je prevzela legija Svoboda Rusije, ki se opisuje kot protikremeljska milica. V videoposnetku, ki ga je skupina objavila na Telegramu, je zamaskirani predstavnik pojasnil, da so napadli dve naselji. Ob tem je izrekel: “Rusija bo svobodna!”, kar je slogan, ki ga je pogosto slišati med ruskimi opozicijskimi aktivisti. Oblasti v Kijevu vztrajajo, da z milico niso povezane.

Svarilo Kremlja

Rusija mora svoja vojaška prizadevanja osredotočiti na preprečevanje novih vdorov na njeno ozemlje, so medtem danes sporočili iz Kremlja. Kmalu zatem so iz Moskve sporočili še, da so ruske sile sabotažno skupino najprej odbile in potisnile nazaj ter nato “uničile”. “Med protiteroristično operacijo so bile nacionalistične formacije blokirane in uničene z zračnimi napadi in artilerijskim ognjem,” je v izjavi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedlo rusko obrambno ministrstvo.

Napad z droni na Belgorod
PROFIMEDIA

Kljub incidentu s sabotažno skupino v regiji Belgorod ruski predsednik Vladimir Putin po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova ne bo sklical posebne seje ruskega sveta za nacionalno varnost. Ob tem tiskovni predstavnik Kremlja ni podal informacij o številu domnevnih saboterjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Rusija je danes sporočila tudi, da je bila regija Belgorod po izbruhu spopadov med ruskimi silami in saboterji pod nenehnim topniškim in minometnim ognjem.

Ruske oblasti so danes uvedle tudi preiskavo zaradi “terorističnega dejanja”.

Potem ko so ZDA pretekli teden dale zeleno luč za urjenje ukrajinskih pilotov na bojnih letalih F-16, zdaj več zahodnih zaveznic dokončuje načrte za to, je danes sporočila nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren. Ob prihodu na zasedanje obrambnih ministrov EU v Bruslju se je zavzela za to, da bi urjenje začeli čim prej.

Zelenski na fronti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski “je obiskal frontne položaje ukrajinskih oboroženih sil na obrambni črti Vugledar-Marjinka v regiji Doneck”, je sporočilo ukrajinsko predsedstvo in ob tem objavilo fotografije Zelenskega z vojaki. Kot so ob tem še navedli, jim je predsednik podelil tudi odlikovanja.

Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsedniški urad via REUTERS

“Vsak dan na bojišču ukrajinski marinci dokazujejo, da so močna sila, ki uničuje sovražnika, osvobaja ukrajinsko zemljo in opravlja najtežje naloge v najtežjih razmerah,” je dejal Zelenski. Ob tem je napovedal, da bodo oblikovane nove brigade, ki bodo opremljene s sodobno opremo in orožjem, še piše v izjavi predsedstva, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na območju Vugledarja in Marjinke že mesece potekajo boji z rusko vojsko. Ukrajinske enote so med rusko zimsko ofenzivo zadrževale ruske sile okoli Vugledarja, kar je ruski strani onemogočilo večje napredovanje v Donecku.

Evropska komisija je Ukrajini danes izplačala dodatnih 1,5 milijarde evrov pomoči. Gre za četrto izplačilo v okviru instrumenta makrofinančne pomoči za Ukrajino, ki v skupni vrednosti znaša okoli 18 milijard evrov. Z njim si EU želi Ukrajini pomagati pri pokrivanju njenih takojšnjih potreb s stabilno, predvidljivo in obsežno finančno podporo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje