S požari se borijo tudi gasilci v BiH in Grčiji

Svet 22. Jul 202213:02 0 komentarjev
požar v Grčiji
PROFIMEDIA

S požari se v teh dneh borijo v številnih evropskih državah. V Bosni in Hercegovini se že sedmi dan spopadajo s požarom na gori Čvrsnica v Naravnem parku Blidnje na jugu države. V Grčiji pa obsežen požar ogroža narodni park Dadia, kjer je eno največjih gozdnih območij v jugovzhodni Evropi.

V Bosni in Hercegovini se že sedmi dan spopadajo s požarom na gori Čvrsnica v Naravnem parku Blidnje na jugu države. Gašenje požara otežuje nedostopen teren, zato je nujna pomoč iz zraka, poročajo tamkajšnji mediji. Danes pri gašenju pomaga helikopter z območja Republike srbske, na poti pa je tudi hrvaško letalo za gašenje požarov. V četrtek je pri gašenju požara sodeloval tudi helikopter oboroženih sil BiH. Na terenu je bilo več kot 100 gasilcev, gorskih reševalcev in planincev.

“Stanje ni dobro, tega požara ne moremo pogasiti brez pomoči iz zraka,” je povedal Drago Martinović iz štaba civilne zaščite zahodnohercegovskega kantona. Dodal je, da je doslej zgorelo okoli 100 hektarjev površin. Načelnik občine Posušje Ante Begić je razglasil stanje naravne nesreče, tamkajšnji štab civilne zaščite pa je prebivalce na področju Blidinja in iz drugih občin poznal, naj pomagajo pri gašenju. Gasilci, gorski reševalci in prostovoljci, ki se že več dni borijo z ognjem, za nadaljevanje boja s to naravno nesrečo, nujno potrebujejo pomoč, so poudarili v pozivu.

Požar v Grčiji ogroža eno največjih gozdnih območij v jugovzhodni Evropi

Obsežen požar, ki divja na zahodu grško-turške meje ob reki Marica, pa ogroža narodni park Dadia, kjer je eno največjih gozdnih območij v jugovzhodni Evropi. V gašenju požara sodelujejo štirje helikopterji, štiri gasilska letala in posadke 65 gasilskih vozil, gašenje pa otežuje neprehoden teren.

Meteorologi v večjem delu Grčije pričakujejo dolg vročinski val, ki naj bi trajal do začetka avgusta. Po podatkih meteorološkega urada bodo konec tedna in v naslednjih dneh temperature dosegle okoli 40 stopinj. V večjem delu Grčije tako velja velika požarna ogroženost, zdravniki pa so ljudem svetovali, naj bodo zaradi visokih temperatur previdni.

Grčija je sicer dobro opremljena za spopadanje z gozdnimi požari, saj ima 86 gasilskih letal in helikopterjev, poleg tega pa so zaradi obsežnih požarov v Grčiji to poletje grškim kolegom na pomoč priskočili številni gasilci iz držav EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!