Sarah Palin se vrača na politični parket s podporo Trumpa

Svet 17. Avg 202207:09 > 09:41 0 komentarjev
Sarah Palin in Donald Trump
PROFIMEDIA

Republikanka Sarah Palin se bo po več kot desetih letih spet soočila z volilci v boju za mesto kongresnice Aljaske. Pri tem ima podporo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Sarah Palin je postala znana kot podpredsedniška kandidatka leta 2008, v torek pa bodo volilci odločali, ali se bo pridružila predstavniškemu domu ZDA, piše BBC.

Pred izvolitvijo Donalda Trumpa leta 2016, ki je postal njen ključni zaveznik in podpornik, se je Palin sicer umaknila in v medijih o njej ni bilo zaslediti veliko.

58-letnica, ki je bila med letoma 2006 in 2009 guvernerka Aljaske, je bila leta 2008 podpredsedniška kandidatka republikanskega senatorja iz Arizone Johna McCaina, ki je nato postal glasen kritik Trumpa. Zaradi njene bojevite konservativnosti in nasprotovanja esteblišmentu so jo mnogi imeli za politično predhodnico Donalda Trumpa.

Tokrat Palin kandidira na posebnih volitvah za edino članico predstavniškega doma z Aljaske. Zamenjala bi republikanca Dona Younga, ki je po 49 letih službovanja marca umrl.

Pomerila se bo z republikancem Nickom Begichem III. in demokratko Mary Peltola. Zmagovalec bo v tej vlogi samo pet mesecev do konca Youngovega mandata, nato pa se bo moral v tekmo podati še enkrat.

Begich je tehnološki podjetnik in član ugledne demokratske družine. Po poročanju časopisa Anchorage Daily News je družina nekdanjega moža Sarah Palin, od katerega se je ločila leta 2020 po 31 letih skupnega življenja, prejšnji konec tedna organizirala zbiranje sredstev za Begicha. Mary Peltola pa je velika zagovornica večje zaščite populacije lososov na Aljaski. Če bi zmagala, bi postala prva avtohtona prebivalka Aljaske, ki bi zastopala zvezno državo v Washingtonu.

Glasovi v geografsko največji ameriški zvezni državi bi lahko bili izračunani šele konec avgusta. Nova pravila glasovanja, ki so jih volilci potrdili leta 2020, pomenijo, da bodo na začetku upoštevane le prve izbire volilcev. Če nihče od treh kandidatov ne bo presegel 50-odstotnega praga, se bodo štele druge izbire, kandidat na zadnjem mestu bo diskvalificiran, njegovi glasovi pa razdeljeni.

Nekdanji predsednik ZDA je prejšnji mesec odpotoval na Aljasko in organiziral predvolilni shod za nekdanjo komisarko za upravo Aljaske Kelly Tshibaka in Sarah Palin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!