Sodišče za človekove pravice Rusiji naložilo plačilo odškodnine Navalnemu

Svet 06. Jun 202311:53 1 komentar
Navalni
Aleksej Navalni. (Foto: PROFIMEDIA)

Preiskava zastrupitve disidenta Alekseja Navalnega, ki je leta 2020 potekala pod okriljem Rusije, je bila po presoji Evropskega sodišča za človekove pravice pomanjkljiva. Sodišče je Moskvi naložilo, da mora Navalnemu plačati 40.000 evrov odškodnine. Da bo do izplačila tudi prišlo, je malo verjetno, saj v Kremlju sodb omenjenega sodišča po izključitvi iz Sveta Evrope in odstopa od Evropske konvencije o človekovih pravicah ne priznavajo več.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je soglasno odločilo, da je bila ruska preiskava zastrupitve disidenta Alekseja Navalnega leta 2020 izvedena pomanjkljivo in netransparentno, s čimer je bil kršen drugi člen Evropske konvencije o človekovih pravicah.

“Sodišče je ugotovilo, da preiskava ruskih organov ni bila transparentna in ni upoštevala pravice žrtve do sodelovanja v postopku. Poleg tega ni preučila trditev o morebitnem političnem motivu za poskus umora in morebitne vpletenosti državnih agentov,” je v izjavi zapisal ESČP.

Evropsko sodišče za človekove pravice je danes objavilo odločitev o pritožbi Navalnega, ki je trdil, da ruske oblasti niso izvedle ustrezne preiskave njegove zastrupitve. Sodišče je pritožbi ugodilo in Moskvi naložilo, da mora Navalnemu plačati 40.000 evrov za nepremoženjsko škodo.

Rusija sicer ne priznava več sodb ESČP, potem ko je bila zaradi vojne v Ukrajini izključena iz Sveta Evrope, in tudi ni več pogodbenica Evropske konvencije o človekovih pravicah, katere spoštovanje zagotavlja sodišče.

Aleksej Navalni, mednarodno najbolj znan ruski disident in glasen kritik Kremlja, je bil zastrupljen z živčnim strupom novičok med potovanjem v Sibirijo poleti 2020. Za zastrupitev je obtožil rusko obveščevalno službo FSB.

Po zdravljenju v Nemčiji se je Navalni v začetku leta 2021 vrnil v Rusijo. Po vrnitvi so ga zaprli in trenutno prestaja devetletno zaporno kazen v kazenski koloniji, približno 260 kilometrov severovzhodno od Moskve. Kazen mu je bila naložena zaradi več obsodb, med drugim zaradi kršenja pogojnega izpusta, nespoštovanja sodišča, domnevne korupcijske afere iz leta 2014 in izzivanja Kremlja.

Prav danes bo proti Navalnemu v Rusiji potekal nov sodni postopek, v katerem se sooča z obtožbami zaradi ekstremizma. Sojenje bo potekalo za zaprtimi vrati, v primeru obsodbe pa mu grozi dodatnih 30 let zapora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje