Sodišče za človekove pravice: Švica pri pokojninah diskriminira moške

Svet 11. Okt 202218:34 3 komentarji
upokojenec
Žiga Živulović/BOBO

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je ugotovilo, da švicarska vlada diskriminira moške v svojih predpisih o pokojninah.

Sodišče v Strasbourgu je v primeru moškega, ki se je pritožil zaradi neenake obravnave, danes razsodilo, da morajo imeti vdovci enako pokojninsko pravico kot vdove. Po sedaj veljavni švicarski zakonodaji ženske, ki jim umrejo možje, prejemajo pokojnino do konca življenja, moški pa le, če imajo otroke, mlajše od 18 let.

Sodišče je presodilo, da koncept “moškega kot tistega, ki preživlja družino”, ne zadostuje za utemeljitev take ureditve, pri čemer je ugotovilo kršitev 14. člena evropske konvencije o človekovih pravicah, ki se nanaša na prepoved diskriminacije.

Sodišče je presojalo v primeru Švicarja Maxa Beelerja, čigar žena je umrla v nesreči v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Takrat 41-letni Beeler je pustil službo, da bi skrbel za njuna majhna otroka, preživljal pa se je z vdovsko pokojnino.

Toda leta 2010 je bilo izplačilo pokojnine ustavljeno, saj je njegova mlajša hči dopolnila 18 let. Če bi bil Beeler ženska, bi se plačila nadaljevala do konca njegovega življenja ne glede na to, ali bi imel otroke ali ne.

Beeler je vložil pritožbo na to odločitev, pri čemer se je skliceval na ustavno načelo enakih pravic moških in žensk, a ni uspel ne na kantonalni ne na zvezni ravni. Zato se je odločil, da se obrne na ESČP, kjer je s pritožbo na prvi stopnji uspel že leta 2020. A Švica je primer predložila velikemu senatu sodišča, ki je danes z večino glasov pritrdil Beelerju.

Beeler bo zdaj prejemal svojo pokojnino, drugi vdovci pa bodo imeli možnost zahtevati neizplačana nadomestila. Odločitev sodišča bo po poročanju BBC stala milijone švicarskih frankov v izplačilih za nazaj in prisilila vlado, da spremeni pokojninsko zakonodajo.

Odločitev bi lahko v Švici znova odprla tudi dolgotrajno razpravo o pristojnosti evropskih sodnikov nad domačo zakonodajo, še navaja BBC na spletni strani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje