Španski premier prvič sprejel katalonskega voditelja Aragonesa

Svet 29. Jun 202122:54 > 22:56 0 komentarjev
katalonija
Sergio Perez/REUTERS

Španski premier Pedro Sanchez se je danes zvečer v Madridu prvič srečal s katalonskim voditeljem Perejem Aragonesom. Srečanje, ki velja za prvi korak na poti do razrešitve spora s Katalonijo, je trajalo dve uri.

Do srečanja je prišlo slab teden po pomilostitvi devetih katalonskih voditeljev in velja za prvi korak Sanchezovega načrta za rešitev spora s Katalonijo.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bi lahko bilo srečanje španskega premiera in Aragonesa prvi korak na poti do razrešitve spora s Katalonijo. Aragonesa je po sestanku medijem povedal, da bo za razrešitev konflikta treba upoštevati pravico Katalonije do samoodločbe. Med drugim je od španskega premiera zahteval dovoljenje za izvedbo referenduma o katalonski neodvisnosti, ki ga je Sanchez do zdaj vedno zavrnil. Dodal je še, da se bodo pogajanja nadaljevala septembra.

Devet katalonskih voditeljev, ki si prizadevajo za samostojnost Katalonije, in so jih minuli teden izpustili iz zapora, je v sredo sporočilo, da se bo boj za samostojnost gospodarsko močne regije na severovzhodu Španije nadaljeval. Ponovno so zahtevali “svobodo za Katalonijo”. Španska leva, manjšinska vlada je odločitev o njihovi pomilostitvi sprejela navkljub kritikam konservativne opozicije. Ukrep je bil po besedah Sancheza potreben “za ponovno vzpostavitev sloge in sožitja”.

katalonija katalonija
Sergio Perez/REUTERS
katalonija katalonija
Sergio Perez/REUTERS
katalonija katalonija
Sergio Perez/REUTERS
katalonija katalonija
Sergio Perez/REUTERS

Devet zagovornikov samostojne Katalonije so v zvezi z referendumom o samostojnosti Katalonije 1. oktobra 2017 jeseni 2019 obsodili na zaporne kazni od devet do 13 let. Med drugim so jih obtožili upora in zlorabe javnih sredstev. Še trije obsojeni katalonski politiki so zaporno kazen že prestali. Tedanji katalonski predsednik Carles Puigdemont se je po referendumu zatekel v Belgijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!