Srbi prekinili prenos Evrovizije. Jih zdaj lahko doleti kazen?

Svet 08. Maj 202409:54 5 komentarjev
Prenos na RTS
Srbi so prenos Evrovizije prekinili zaradi prihoda predsednika Kitajske Ši Džinpinga. (Foto: RTS)

Gledalce Evrovizije v Srbiji je po približno 40 minutah prenosa presenetila nenadna prekinitev – nacionalna televizija RTS je prenos iz Malmöja prekinila, da je lahko predvajala prihod kitajskega predsednika Ši Džinpinga v Beograd. Evropska radiodifuzna zveza (EBU) se na to še ni odzvala, a Srbiji bi lahko grozile sankcije.

Prvi polfinalni večer Evrovizije se je začel ob 21. uri, a v Srbiji so prenos v živo po približno 40 minutah prekinili. Obvestilo, ki so ga podali srbski komentatorji, je bilo: “Za 35 minut prekinjamo prenos in se prestavljamo na letališče Nikole Tesle, kjer bomo pričakali predsednika Kitajske Ši Džinpinga.”

Prenos Evrovizije so medtem prestavili na drugi program RTS.

Ni jasno, ali se bo na to odzvala Evropska radiodifuzna zveza (EBU) – za zdaj prekinitve prenosa še niso komentirali.

Bo sledila kazen?

Pravilo prenosa je, da morajo tekmujoče države v živo predvajati polfinale, v katerem tekmujejo, oziroma polfinale, v katerem morajo glasovati (če se država avtomatsko uvrsti v finale). Predvajati morajo tudi finale v celoti, vključno z vsemi tekmovalnimi pesmimi in povzetkom glasovanja, ki vsebuje kratke posnetke nastopov. V finalu morajo predvajati tudi ponovitev zmagovalne pesmi.

Sodelujoče televizijske postaje so bile večkrat prisiljene odložiti ali preložiti prenos ene ali več oddaj v živo. Leta 2000 je bilo tekmovanje na Nizozemskem prekinjeno zaradi izredne novice o nesreči z ognjemetom v Enschede, zaradi česar ni bilo mogoče izvesti televizijskega glasovanja. Leta 2012 je Albanija preložila prenos prvega polfinala, da bi zagotovila poročanje o avtobusni nesreči. V obeh primerih zaradi izredne narave incidentov proti izdajateljem televizijskih programov niso bile uvedene sankcije.

Ko pa je leta 2009 Španija preložila prenos drugega polfinala, da bi zagotovila nadaljevanje prenosa teniškega turnirja Madrid Open, je zveza napovedala, da bodo proti španski televizijski postaji RTVE uvedli sankcije. Kakšne so bile, ni znano.

Na račun srbske prekinitve prenosa je v program ušla tudi šala nekoga iz režije na RTS. V trenutku, ko se je soproga Ši Džinpinga Peng Lijuan obrnila k možu in mu nekaj prišepnila, se je nekdo v prenosu pošalil, da mu je rekla: “Prekinili so Evrovizijo zaradi tebe.” Ta posnetek se je kot ogenj razširil po družbenih omrežjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje