Srbska premierka zadovoljna, da je Europride minil brez večjih incidentov

Svet 18. Sep 202212:35 0 komentarjev
Parada Beograd
PROFIMEDIA

Srbska premierka Ana Brnabić je na sobotni izredni novinarski konferenci ob Paradi ponosa v sklopu Europrida 2022 izrazila hvaležnost državljanom Srbije, da so pokazali strpnost in razumevanje za pozive države. Dodala je, da je ponosna, da je dan minil brez večjih incidentov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Policija je sicer po navedbah srbskih oblasti pridržala 87 ljudi.

Brnabić je poudarila, da se “izjemno težak teden” počasi bliža koncu. Osebno hvaležnost in hvaležnost srbske vlade je izrazila vsem državljanom in prebivalcem Beograda, ki so pokazali strpnost, razumevanje in na prvem mestu skrb do države, še poroča Tanjug.

“Razumeli so vse, o čemer smo govorili v zadnjih dveh tednih. Pozivali smo k stabilnosti, enotnosti, da naj ljudje ne nasedajo provokacijam in da te stvari, ki smo jih imeli za temo številka ena, čeprav so pred Srbijo veliko večji problemi, pustimo ob strani in se lotimo bolj problematičnih zadev,” je dejala.

Shod je potekal po skrajšani poti

Ocenila je, da je največ srbskih državljanov pozive upoštevalo, dan pa je po njihovi zaslugi minil v miru, brez večjih incidentov. “Ponosna sem na to,” je še poudarila.

Brnabić je po tednih pritiskov iz tujine v soboto tik pred dogodkom vendarle dovolila, da se v Beogradu odvije Parada ponosa. Kmalu zatem je uradno dovoljenje zanjo izdalo tudi notranje ministrstvo. Shod je potekal po spremenjeni, krajši poti in ob slabem vremenu, spremljalo pa ga je več kot pet tisoč policistov. Sama parada je minila brez nasilja, so pa srbsko prestolnico že pred tem pretresli posamezni incidenti nasprotnikov Europrida.

Lokalni mediji so poročali, da so ob robu pohoda ponosa izbruhnili spopadi, nasprotniki shoda pa so na policijo metali bakle. Policija je sicer v srbski prestolnici pridržala 87 ljudi, enajst pa jih je tudi kazensko ovadila, je za komercialno televizijo Pink povedal notranji minister Aleksandar Vulin. Po njegovih besedah ni bil ranjen noben državljan, vendar je 13 od 6000 policistov, ki so bili napoteni na dogodek, utrpelo lažje poškodbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!