Srbski nacionalist Šešelj se umika iz politike

Svet 09. Apr 202208:14 1 komentar
Vojislav Šešelj
PROFIMEDIA

Srbski nacionalist in obsojeni vojni zločinec Vojislav Šešelj je najavil umik iz politike. Šešelj je odstopil kot vodja Srbske radikalne stranke (SRS), potem ko je ta na parlamentarnih volitvah v nedeljo prejela le 2,2 odstotka glasov. V Srbiji je za vstop v parlament potrebnih najmanj tri odstotke glasov.

“Ljudstvo me je dvakrat zavrnilo in razumel sem, da je čas za upokojitev,” je Vojislav Šešelj po navedbah srbskih medijev povedal v Beogradu. Njegov sin Aleksandar, ki opravlja funkcijo podpredsednika stranke, je dejal, da bodo organi stranke v naslednjih dneh odločili o nadaljnjem delovanju SRS.

Vojislav Šešelj je bil sicer eden najbolj izrazitih vojnih hujskačev med vojno v nekdanji Jugoslaviji v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. S svojo sovražno retoriko in konkretnimi pozivi je spodbujal srbske vojake in paravojaške enote k vojnim zločinom v napadenih državah.

Leta 2018 ga je Mednarodno sodišče za območje nekdanje Jugoslavije v Haagu obsodilo na deset let zapora zaradi napeljevanja k vojnim zločinom. Ker je bil od leta 2003 do 2014 že v preiskovalnem zaporu, mu kazni ni bilo treba prestati.

Šešelj je bil s svojo stranko SRS sicer dolgo časa prisoten na srbski politični sceni. Njegov najpomembnejši politični varovanec in dolgoletna “desna roka” je bil sedanji srbski predsednik Aleksandar Vučić. Vučić se je leta 2008 razšel s Šešljem in se pridružil Srbski napredni stranki (SNS), ki jo vodi še danes.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje