Obraz afganistanske krize lakote: stara je tri leta, a majhna kot dojenček

Svet 23. Dec 202117:52

Zgodba CNN: Kamila je stara skoraj tri leta, vendar tehta le pet kilogramov. Njena nagubana koža visi s telesca in se razteza okoli napihnjenega trebuščka.

Kamila je nedohranjena že osem mesecev, je dejala njena babica Bilkis, ki jo poskuša pomiriti na slabo opremljenem bolnišničnem oddelku, polnem drugih nedohranjenih otrok v Kandaharju na jugu Afganistana.

Prešibka, da bi jokala, si punčka od bolečin drgne ušesa.

“Njena mati je bolna in smo revni,” je povedala Bilkis. “Poskušala jo je dojiti, vendar ni imela mleka.”

Kamilina družina je med milijoni Afganistancev, ki se borijo za preživetje v hudem pomanjkanju hrane med hudo zimo in gospodarsko krizo. Organizacije za pravice se zavzemajo za več tuje pomoči, pri čemer opozarjajo, da trpijo najranljivejše skupine – ženske in otroci.

V izjavi za CNN so talibani priznali “gospodarske težave” v državi, vendar so odločno zanikali krizo in takšne trditve označili za “dezinformacije”.

“Nihče ne bo umrl od lakote, ker lakote ni, mesta so polna hrane,” je dejal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid, kar je v nasprotju z nazornimi fotografijami prestradanih otrok.

Še preden so talibani avgusta prevzeli oblast v Afganistanu, sta bili revščina in negotova preskrba s hrano zelo razširjeni zaradi več zaporednih suš, gospodarskega upada, dolgotrajnih konfliktov in pandemije.

Toda tri mesece po prevzemu se je kriza hitro poglobila. Milijarde dolarjev tuje razvojne pomoči so pošle, kar je državi odvzelo denar za gospodarstvo, ključne storitve in človekoljubne delavce.

Po podatkih Združenih narodov se skoraj 23 milijonov ljudi – več kot polovica prebivalstva – spopada z izjemno lakoto. Vsaj milijonu otrok, mlajših od pet let, zaradi lakote grozi smrt.

Razmere so tako slabe, da so nekatere bolnišnice, ki nimajo denarja za ogrevanje prostorov bolnikov, začele sekati drevesa, humanitarne skupine pa opozarjajo, da se bodo razmere še poslabšale, če mednarodna skupnost ne bo ukrepala takoj.

Kabul
Jorge Silva/REUTERS

Obupane družine prodajajo vse, kar imajo

Neusmiljeno vreme pa je še poslabšalo razmere s pomanjkanjem hrane.

Večina Afganistancev se preživlja s kmetovanjem, vendar je država po podatkih Svetovnega programa za hrano (WFP) letos zaradi suše izgubila 40 odstotkov letine. Ker se zaloge hrane zmanjšujejo, so stroški osnovnih izdelkov, kot sta pšenica in kruh, strmo narasli.

“Imamo samo vodo in kruh – včasih ju imamo, včasih pa ostanemo brez hrane,” je dejal Musafer, delavec in trgovec.

Na začetku tega meseca je hčer odpeljal v bolnišnico Ghor v glavnem mestu province Firozkoh.

Razia je stara skoraj tri leta, vendar njena rebra in hrbtenica grozljivo štrlijo, ko zakoplje obraz v materino naročje. To je njen tretji obisk v bolnišnici v samo osmih mesecih – in ne gre ji na bolje.

“Ni dela, ni dohodka, ni hrane,” je dejal Musafer. “Vsakič, ko jo vidim, se razburim.”

Richard Trenchard, predstavnik organizacije za prehrano in kmetijstvo v Afganistanu, je razmere v novembrski izjavi opisal kot “katastrofalne”.

“Vsak kmet, s katerim smo se pogovarjali, je letos izgubil skoraj ves svoj pridelek, mnogi so bili prisiljeni prodati živino, nakopali so si ogromne dolgove in preprosto nimajo denarja,” je dejal.

Pred talibanskim prevzemom je bila revščina običajna na številnih podeželskih območjih v državi – zdaj pa so v obup pahnili tudi srednji razred in mestne prebivalce.

Vladni delavci in ravnatelji šol – med katerimi številni že več mesecev niso prejeli plačila – so med tistimi, ki čakajo v vrstah za obroke hrane in zdravniško pomoč, je opozoril WFP. Po vsej državi družine prodajajo njihova oblačila, pohištvo, živino – včasih celo hiše – za hrano, je poročala agencija v sporočilu za javnost.

Nevarnost lakote je bila nekoč omejena na podeželska območja – zdaj pa se deset od 11 najgosteje poseljenih mestnih območij Afganistana spopada z izredno negotovo preskrbo s hrano, je novembra opozorila Deborah Lyons, vodja misije Združenih narodov za pomoč v Afganistanu.

V taboriščih za notranje razseljene osebe se nekatere najrevnejše družine, ki ne morejo več ničesar prodati, zatečejo k temu, da hčere ponudijo kot otroške neveste. To je edini način, da ohranijo druge otroke pri življenju, je za CNN povedalo več staršev.

V izjavi za CNN je Mudžahid, tiskovni predstavnik talibanov, dejal, da Afganistanci nujno potrebujejo hrano in medicinske zaloge.

Dejal je, da talibani “skušajo povečati pomoč” in jo razdeliti ljudem skupaj s človekoljubnimi skupinami.

Taliban
Ali Khara/REUTERS

Preobremenjene bolnišnice

Bolnišnice so preobremenjene s sestradanimi bolniki, primanjkuje medicinske opreme in osebja.

Afganistanski državni zdravstveni program je prej financirala Svetovna banka, vendar se je financiranje avgusta ustavilo, zaradi česar je 2.300 ustanov ostalo brez sredstev za nakup medicinskih pripomočkov ali izplačila plač.

Do konca septembra se je večina teh bolnišnic in klinik zaprla, po poročilu ZN je odprta manj kot ena od petih.

Pred prevzemom talibanov je bilo v Afganistanu 39 bolnišnic, ki so zdravile bolnike s covidom-19; zdaj delujejo le še tri ali štiri, je povedal dr. Paul Spiegel z univerze Johns Hopkins, ki se je pravkar vrnil iz Afganistana kot svetovalec WFP.

Svetovna zdravstvena organizacija je med agencijami, ki še naprej z letalskim prevozom dostavljajo osnovne medicinske zaloge v Afganistan. Dosedanje štiri pošiljke zalog bi morale zadoščati za 1,5 milijona bolnikov, je novembra sporočil WHO.

Razvojni program ZN je afganistanskemu zdravstvenemu sektorju novembra zagotovil 15 milijonov dolarjev, s čimer je pomagal izplačati plače več kot 23.000 zdravstvenim delavcem, v skladu s sporočilom za javnost ZN.

Toda številni človekoljubni delavci in zdravniki na terenu opozarjajo, da to ni dovolj.

V bolnišnico Ghor vsak dan pride do sto mater in otrok, ki zaradi nedohranjenosti potrebujejo zdravljenje – pa tudi zaradi številnih drugih bolezni, kot so ošpice, driska, prehlad in gripa, je povedal dr. Faziluhak Farjad, vodja bolnišničnega oddelka za nedohranjenost.

Vse te težave so povezane, je dodal – nedohranjene matere in otroci postajajo dovzetnejši za bolezni in okužbe. Pogosto morajo dolgo potovati, da pridejo do bolnišnic, in prispejo še šibkejši, je dejal.

Toda ponudba bolnišnične opreme in zdravil se hitro zmanjšuje – oddelek za nedohranjenost ima samo mleko, s katerim lahko nahrani svoje paciente.

“Skoraj 70 odstotkov primerov je resnih, in to v mestu – predstavljajte si, kako slabe so druge regije,” je dejal Farjad. “Če nihče ne bo pozoren, bo veliko slabše.”

Ena od Farjadovih pacientk, enoletna Nasrin, je tako nedohranjena, da je skoraj polovico življenja preživela v bolnišnici, je povedal njen oče Abdul Rauf.

“Vsakih 20 dni, vsakih deset dni smo v bolnišnici,” je dejal Rauf. “To je moje življenje, in tako ga preživimo.”

Afganistan
PROFIMEDIA

Poziv k tuji pomoči

Prizadevanja tujih vlad, da onesposobijo talibane z umikanjem sredstev, imajo kolateralni učinek na sestradano afganistansko ljudstvo, so opozorile človekoljubne organizacije, ki države donatorke pozivajo, naj spremenijo strategijo.

Spiegel, zdravnik, ki je obiskal Afganistan, je tuje države pozval, naj ponovno premislijo o potezi zamrznitve sredstev Afganistanu, vključno s financiranjem bolnišnic, ki jih vodi vlada.

“ZDA, Združeno kraljestvo, EU morajo hitro sprejeti nekatere odločitve, sicer bo prepozno in bo ogromno nepotrebnih smrti,” je dejal.

Zaveda se želje tujih vlad, da se izognejo legitimizaciji talibanov, vendar je dejal, da te sankcije niso dovolj niansirane.

“Cilj sprememb je dober, toda ali je vreden več deset tisoč smrti?”

Evropska unija je oktobra obljubila eno milijardo evrov pomoči, svet Svetovne banke pa je nedavno namenil 280 milijonov dolarjev Skladu ZN za otroke in WFP. Združene države Amerike so letos prispevale tudi skoraj 474 milijonov dolarjev človekoljubne pomoči – ločeno od razvojne pomoči.

Toda tudi zastavljena mednarodna sredstva so le delček zamrznjenega premoženja Afganistana v vrednosti 9,5 milijarde dolarjev. Glede na izjave vlad ZDA in EU se ta sredstva usmerjajo v mednarodne organizacije, ki že delujejo v Afganistanu, kar pomeni, da denar ni dostopen afganistanskim bankam ali javnosti.

Številni ameriški zakonodajalci, večinoma demokrati, so pozvali Bidnovo administracijo, naj zamrznjena afganistanska sredstva sprosti ZN kot humanitarno pomoč.

Ned Price, tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva, je v ponedeljek ob številnih pritiskih zaradi vpliva sankcij na afganistanske civiliste dejal, da je Washington talibane opozoril, da bi prevzem nadzora ogrozil tujo pomoč iz ZDA in drugih držav.

Dejal je, da mora islamistična skupina sprejeti določene zaveze glede človekovih pravic, vključno z oblikovanjem vključujoče vlade, preden lahko ZDA razmislijo o kakršnem koli prihodnjem odnosu z vladajočimi talibani. ZDA ostajajo zavezane pomoči afganistanskemu ljudstvu, je dejal Price in opozoril na doslej zagotovljeno človekoljubno pomoč.

Zaradi vse večjega pritiska je uprava v sredo sporočila, da bo odpravila nekatere omejitve pri pomoči, ki jo lahko človekoljubne organizacije zagotovijo Afganistanu, kar bo omogočilo večjo podporo izobraževalnim programom, vključno z izplačilom plač učiteljem.

Martin Griffiths, koordinator ZN za pomoč v sili, je dejal, da Afganistan ne bo preživel zime samo z nujno pomočjo.

“Potreba po likvidnosti in stabilizaciji bančnega sistema je zdaj nujna – ne samo zato, da bi rešili življenja afganistanskega ljudstva, ampak tudi zato, da bi se lahko humanitarne organizacije odzvale,” je dejal v nedeljski izjavi.

Afganistanskim družinam na terenu ne preostane drugega kot čakati na pomoč. Po 15 dneh zdravljenja so Nasrin izpustili iz bolnišnice, tehtala je nekaj več kot šest kilogramov. Družina se je vrnila domov, kjer jo čakajo še štirje lačni otroci.

“Mednarodno skupnost prosim, da pomaga vsakemu revnemu človeku, ki trpi zaradi revščine in lakote,” je dejal Rauf, Nasrinin oče. “Če nam ne bodo pomagali, bom izgubil svoje otroke.”

 Avtorji: Anna Coren, Jessie Yeung, Abdul Basir Bina in Jadyn Sham/CNN

Na vrhu članka si oglejte videoprispevek CNN.