Ste v službi v stresu ali se dolgočasite? Ste jezni na šefa? Niste edini

Svet 14. Jun 202310:21 0 komentarjev
Stres v službi
PROFIMEDIA

Nova Gallupova raziskava kaže, da so delavci po vsem svetu v zgodovinskem stresu, ki je na najvišji ravni, nezavzeti in se vse bolj prepirajo z nadrejenimi.

Se na delovnem mestu dolgočasite? Ste jezni na šefa? Niste edini.

To je povzetek raziskave podjetja Gallup o stanju na delovnih mestih po svetu v letu 2023. Proučevalo je, kako se “zaposleni počutijo glede svojega dela in življenja, kar je pomemben napovedni dejavnik odpornosti in uspešnosti organizacije”.

Izsledki raziskave so pokazali, da 59 odstotkov delavcev v službah izvaja tiho opustitev oziroma “quiet quitting”, kar pomeni, da zaradi nezadovoljstva opravljajo le najnujnejše naloge. 18 odstotkov zaposlenih na drugi strani nezadovoljstvo izraža glasno, kar pomeni, da so aktivno nezavzeti. Gallup je ocenil, da majhna zavzetost stane svetovno gospodarstvo skoraj devet bilijonov dolarjev (približno 8,3 bilijona evrov).

V raziskavi so zaposlene vprašali, kaj bi izboljšalo njihovo delo, večina odgovorov – morda presenetljivo – pa ni bila povezana z višjim plačilom in drugimi ugodnostmi, temveč si želijo večjo avtonomijo, jasne cilje in priznanje za njihovo delo.

Stres na rekordno visoki ravni

Po Gallupovih podatkih je stres na delovnem mestu na rekordnih ravneh. Približno 44 odstotkov anketirancev je izjavilo, da pri delu doživlja veliko stresa, kar se ujema z izsledki raziskave iz leta 2021 in nadaljuje “trend povečanega stresa, ki se je začel pred skoraj desetletjem”.

Kakšni so vzroki za povečan stres, v anketi ni odgovorjeno, saj raziskava ne vključuje tega vprašanja. V poročilu domnevajo, da se vzroki skrivajo v notranjih dejavnikih, vključno z delom in majhno zavzetostjo, ter zunanjih dejavnikih, kot so skrbi, povezane z inflacijo.

Malenkost več kot polovica vprašanih je dejala, da aktivno iščejo novo službo, 53 odstotkov pa jih meni, da je zdaj primeren čas za iskanje nove službe. To je osem odstotnih točk več kot v lanski raziskavi, kar po navedbah Gallupa kaže, da lahko zelo nezadovoljni delavci zapustijo slaba delovna mesta in najdejo poklic, ki jim je všeč.

Gallup ugotavlja, da morajo vodje aktivno sodelovati z zaposlenimi, da bi bili ti zadovoljni, in da velika zavzetost zaposlenih še ne pomeni sreče.

“Prava zavzetost pomeni, da so vaši zaposleni psihološko prisotni pri opravljanju svojega dela. Razumejo, kaj morajo storiti, imajo, kar potrebujejo, in imajo podporo v vodji in ekipi. Vedo, zakaj je njihovo delo pomembno, in so pripravljeni na delo,” so še navedli v poročilu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!