Steinmeier ob obisku Pirc Musar: Veseli smo, da vas imamo na svoji strani

Svet 09. Feb 202315:10 2 komentarja
Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je danes na predstavitvenem obisku gostil slovensko predsednico Natašo Pirc Musar
PROFIMEDIA

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar je obiskala Nemčijo. Gostil jo je nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier. Izpostavila sta odlične odnose med državama in usklajenost stališč.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je na predstavitvenem obisku gostil slovensko predsednico Natašo Pirc Musar. Po pogovorih sta izpostavila odlične odnose med državama in usklajenost stališč, tudi osebno, glede Ukrajine, Zahodnega Balkana, podnebnih sprememb in drugih tem. Veseli smo, da vas imamo na svoji strani, je dejal Steinmeier.

Nemški predsednik je skupno novinarsko konferenco, ki je potekala v zelo prijateljskem vzdušju, začel z besedami, da danes z velikim veseljem gosti prvo žensko na čelu Slovenije – države, ki jo z Nemčijo povezuje resnično globoko in trajno prijateljstvo ter zelo raznovrstni odnosi, ki jih želi ne le utrjevati, ampak tudi razvijati naprej.

Kot je poudaril, je Slovenija dokazala, da lahko tudi majhna država doseže velike stvari “s pametjo, potrpežljivostjo, prepričljivostjo, sposobnostjo graditi zavezništva in kompromise”. Izzivi, ki so pred nami, so zelo veliki, je opozoril in spomnil na besede Pirc Musar ob njeni prisegi na položaj, da biti pogum ne pomeni ne čutiti strahu, ampak se s strahom soočiti.

Obsodila sta rusko agresijo nad Ukrajino

Pri tem je posebej izpostavil vojno v Ukrajini ter ponovil jasno obsodbo Rusije kot agresorke, Ukrajini kot žrtvi pa zagotovil nadaljnjo pomoč. Pirc Musar je poudarila, da mora Evropa ostati enotna v podpori Ukrajini, da se ve, “kdo je agresor in kdo krši mednarodno pravo”, ter da bo Slovenija, ko bo čas za to, pomagala pri obnovi Ukrajine, med drugim pri razminiranju.

Preberite še: Golob o pomoči Ukrajini: Slovenija lahko počaka, na vrsti so velike članice EU

Steinmeier je ob tem spomnil na pozitivne izkušnje, ki sta jih imeli Slovenija in Nemčija lani s t. i. krožno izmenjavo pri dostavi orožja v Ukrajino.

 Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je danes na predstavitvenem obisku gostil slovensko predsednico Natašo Pirc Musar.
PROFIMEDIA

Novinarskemu vprašanju glede morebitnih mirovnih pobud in nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini, med drugim z bojnimi letali, sta se v veliki meri izognila. Steinmeier je izpostavil, da je treba sedaj predvsem realizirati že dane obljube, kot je čim hitrejša dostava tankov leopard 2, medtem ko je Pirc Musar opozorila, da Slovenija ni tista, ki lahko tu bistveno pomaga.

Spomnila je še, da je s 23 milijoni evrov pomoči Slovenija že sedaj med petimi največjimi donatorkami pomoči Ukrajini relativno na število prebivalcev.

Pirc Musar: Procesa Brdo-Brioni ne znamo zares premakniti

Sogovornika sta danes veliko pozornosti posvetila tudi evropski integraciji Zahodnega Balkana, pri čemer je Steinmeier pozdravil zavezanost nove slovenske predsednice, da nadaljuje pobudo Brdo-Brioni, ki jo je začel njen predhodnik Borut Pahor.

Pirc Musar je ocenila, da se je proces Brdo-Brioni znašel na točki, ko ga ne znamo več zares pomakniti naprej. Kot je nadaljevala, jo je gostitelj danes podprl v razmišljanju, da je morda letos prišel čas, da ideološke teme, ki delijo narode, pustimo ob strani in se raje posvetimo temam, kot so podnebne spremembe in mladi. Spomnila je, da je v zadnjih 15 letih iz držav Zahodnega Balkana odšlo štiri milijone ljudi, in ocenila, da se morajo države v tem prostoru zavedati, “da morajo biti funkcionalne”, kar je še posebej velik izziv v Bosni in Hercegovini.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je danes na predstavitvenem obisku gostil slovensko predsednico Natašo Pirc Musar.
PROFIMEDIA

Potrdila je, da bo naslednje srečanje v okviru procesa potekalo v Severni Makedoniji, in dodala, da se je hrvaški predsednik Zoran Milanović ob njenem nedavnem obisku v Zagrebu strinjal, da ji prepusti izbiro teme. “Ta proces bomo nadaljevali in danes sva se z nemškim predsednikom strinjala, da absolutno ni v konfliktu z berlinskim procesom”, je zatrdila.

Oba sta poleg tega na novinarski konferenci poudarila velik pomen, ki ga pripisujeta boju proti podnebnim spremembam in ohranjanju biodiverzitete. Pirc Musar je ob tem izpostavila sodelovanje držav, še posebej močno vpetost Slovenije v nemško avtomobilsko proizvodnjo in njena prizadevanja za trajnostni razvoj in zeleno prihodnost.

Steinmeier: Veseli smo, da vas imamo na svoji strani

Za konec sta spomnila še, da bo Slovenija letos častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma, Steinmeier pa tudi na to, da bo v kratkem v Planici potekalo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki ga je nazadnje gostila Nemčija, medtem ko ta zdaj v Obersdorfu gosti svetovno prvenstvo v biatlonu.

Kultura, šport, politika, “veseli smo, da vas imamo na svoji strani”, je sklenil nemški predsednik, medtem ko je slovenska predsednica poudarila, da “je knjiga orožje” ter da lahko tudi kultura in umetnost marsikje premikata gore.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je danes na predstavitvenem obisku gostil slovensko predsednico Natašo Pirc Musar.
PROFIMEDIA

Pomemben del zunanjepolitičnih aktivnosti Pirc Musar je tudi gospodarska diplomacija, zato se je v sklopu današnjega obiska sestala tudi s predstavniki nemškega gospodarstva.

Obisk je sklenila v berlinskem Neues Museum, kjer si je ogledala razstavljene predmete, najdene na področju današnje Slovenije, so sporočili iz urada predsednice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje