Štiričlansko družino iz Ukrajine zaradi nakita na meji pričakal pekel

Svet 02. Apr 202219:13 > 03. Apr 2022 08:32 2 komentarja
Nakit
Uprava carina Republike Srbije

Ukrajinska družina z majhnim otrokom je prepotovala Moldavijo, Romunijo, potem pa, ko so hoteli iz Srbije vstopiti v Črno Goro, so na meji naleteli na carinika, zaradi katerega so ostali brez družinskih dragocenosti in celo brez avtomobila, v katerem so bežali iz vojne vihre.

Ukrajinska družina iz Odese, obmorskega ukrajinskega mesta, je ena mnogih, ki je morala zaradi ruske agresije na Ukrajino pozabiti na svoj dom in način življenja ter se podati na pot iz države, ki je tarča ruskih napadov.

39-letnik, njegova leto dni mlajša žena, njun niti dve leti star otrok in babica so sedli v deset let star avto znamke mercedes in se podali na pot proti Črni Gori, kjer imajo sorodnike, ki so jim obljubili, da bodo vsaj nekaj časa živeli pri njih.

Prepotovali so Moldavijo, Romunijo, vstopili v Srbijo in niso imeli več daleč do Črne Gore. Vse je potekalo gladko, dokler na srbsko-črnogorski meji niso naleteli na carinika, ki se jih je lotil.

Kot poroča portal nova.rs, jih je carinik vprašal, ali imajo kaj za prijaviti. Odgovorili so, da imajo s seboj osebne stvari. Srbski carinik se je vseeno odločil, da pregleda njihovo prtljago in v eni od torbic našel zlati nakit, s čimer je se pekel te ukrajinske družine šele dobro začel.

Obveljalo je namreč, da je ukrajinska begunska družina v carinskem prekršku, ker pri prestopu meje niso prijavili nakita, ki je sicer po informacijah portala nova.rs v lastništvu te ukrajinske družine že nekaj generacij. Med nakitom so bili prstani, verižice, zapestnice, bilo ga je za 520 gramov, vreden pa naj bi bil okoli 15.000 evrov.

Nakit Nakit
Uprava carina Republike Srbije
Nakit Nakit
Uprava carina Republike Srbije
Nakit Nakit
Uprava carina Republike Srbije
Nakit Nakit
Uprava carina Republike Srbije

Ko jim je carinik nakit začasno odvzel, jim je odvzel še avtomobil, v katerem so potovali. Češ da je avto “sredstvo za izvršitev kaznivega dejanja.”

Sledil je skrajšani postopek na sodišču. Družina je povedala, da so jim v Ukrajini rekli, da lahko do pol kilograma zlata nesejo čez mejo brez težav in da jih tudi ob vstopu v Srbijo, kamor so pripotovali iz Romunije, nihče ni nič vprašal.

Niso vedeli, kaj naj storijo, saj so ostali tudi brez avtomobila. Polovico stvari so vrgli proč, da bi drugo polovico lahko v rokah prinesli do cilja. Po odločitvi sodišča, ki je pritrdilo cariniku in zadržalo tako nakit kot avtomobil, imajo 15 dni časa, da se na odločitev pritožijo.

Kot piše portal nova.rs je ukrajinska družina formalno sicer res v carinskem prekršku, ker nakita na meji ni prijavila, ampak obenem pa gre za begunce, ki bežijo pred vojno.

Na koncu je družina vstopila v Črno Goro, a njihov nakit je ostal v Srbiji vse do pravnomočne odločitve sodišča, ki utegne biti za družino glede na določbe zakona sicer neugodna. 

Ampak obenem bi bilo dobrodošlo, piše nova.rs, da bi Srbija, ki ni uvedla sankcij proti Rusiji in kjer je tudi precej ljudi na strani Putina, vendarle razumela, da gre za begunce. Ta ukrajinska družina bo zelo verjetno ostala brez svojih družinskih dragocenosti in to prav zdaj, ko jih najbolj potrebuje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje