Stoltenberg pozval k varnemu umiku osebja iz Afganistana

Svet 17. Avg 202117:21 1 komentar
Jens Stoltenberg
NTB/Torstein Boee/via REUTERS

Nato želi zagotoviti varen odhod osebja zavezniških in partnerskih držav ter afganistanskih sodelavcev iz Afganistana, je danes dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Pri tem je talibane pozval, naj omogočijo varen odhod vsem, ki to želijo. Afganistanskemu vodstvu pa je pripisal odgovornost za vojaški polom in vrnitev talibanov.

Zveza Nato se sedaj osredotoča na to, da zagotovi varen odhod osebja zavezniških in partnerskih držav ter Afganistancev, ki so pomagali zavezništvu, je na današnji virtualni novinarski konferenci v Bruslju dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Prav tako si prizadeva za vzdrževanje operacij na mednarodnem letališču v Kabulu.

Nato ohranja diplomatsko navzočnost v Afganistanu

Tam je ostalo okoli 800 pripadnikov Natovega civilnega osebja, ki opravljajo ključne naloge, med drugim kontrolo zračnega prometa, oskrbo z gorivom in komunikacije. Nato še naprej ohranja tudi diplomatsko navzočnost v Afganistanu. Več članic Nata je na današnjem sestanku, ki je potekal na ravni stalnih predstavnikov Nata, napovedalo, da bodo v Kabul poslale dodatna letala, da bi pomagali evakuirati ljudi iz Afganistana, je povedal Stoltenberg, ki je po sestanku dal izjavo za novinarje.

Talibani pred letališčem v Kabulu
Stringer /REUTETS

Stoltenberg sicer ni želel ugibati o tem, kako dolgo bo mednarodno letališče v Kabulu ostalo odprto. “Najpomembnejše v tem trenutku je, da ohranimo letališče v Kabulu odprto, pomagamo ljudem, da odidejo – osebju in afganistanskim sodelavcem, ki so delali za nas. Prizadevamo si, da bi evakuirali kar največ ljudi, vse, ki si želijo oditi,” je odgovoril na novinarsko vprašanje.

Talibane je ob tem pozval, naj omogočijo varen odhod vsem, ki to želijo. Letališče in mejni prehodi morajo ostati odprti, je poudaril. Situacijo v Afganistanu je opisal kot “izredno resno in nepredvidljivo”. “Kabul je padel in talibani so prevzeli nadzor nad večino države. Zelo sem žalosten, ko vidim, kaj se dogaja v Afganistanu,” je dejal.

Popoln vojaški in politični kolaps

“Vsi afganistanski moški, ženske in otroci si zaslužijo varno in dostojanstveno življenje,” je opozoril in se zavzel za miren prenos oblasti na vključujočo vlado. “Vlada, ki ne spoštuje temeljnih pravic vseh Afganistancev in obnovi vladavino strahu, tvega mednarodno osamitev,” je opozoril Stoltenberg.

Končanje vojaške misije v Afganistanu ni bilo lahko, je dejal in dodal, da zavezništvo nikdar ni želelo za vedno ostati v Afganistanu. “Toda kar smo videli v minulih tednih, je bil popoln vojaški in politični kolaps s hitrostjo, ki ni bila pričakovana.” Stoltenberg je afganistanskemu političnemu vodstvu pripisal krivdo, da se ni zoperstavilo talibanom in doseglo mirne rešitve, ki so si je Afganistanci obupno želeli. To je povzročilo “tragedijo, ki smo ji danes priča”, je še menil, ob tem pa izpostavil tudi pridobitve zadnjih dveh desetletij. “Današnji Afganistan se zelo razlikuje od Afganistana leta 2001,” je dejal.

Po mnenju Stoltenberga bo tudi zavezništvo moralo opraviti oceno svojega delovanja v Afganistanu in iz tega potegniti nauke. “Kljub znatnim naložbam in žrtvam v dveh desetletjih je bil propad hiter in nenaden. Veliko se bo treba naučiti iz tega,” je še dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje