Strogi protikoronski ukrepi za olimpijce na Kitajskem

Koronavirus 01. Feb 202217:52 0 komentarjev

Od trenutka, ko bodo stopili na kitajska tla, bodo športniki tekmovali, vadili, jedli in spali brez kakršnegakoli stika s preostalim kitajskim prebivalstvom, poroča CNN.

Olimpijske igre v Pekingu se začenjajo šele v petek, 4. februarja, organizatorji pa se že spopadajo z okužbami. Kitajska protikoronska strategija bo zato strožja kot kadarkoli prej.

Jančing je poleg Pekinga in Džangdžjakuja ena od treh olimpijskih vasi tokratnih zimskih olimpijskih iger. V vasi v Jančingu, ki na posnetku deluje kot mesto duhov, do prihoda olimpijcev biva le osebje, ki bo skrbelo za športnike, vanjo pa smejo le tisti, ki so za to predhodno dobili dovoljenje.

Glavni pekinški ukrep za preprečitev širjenja okužb s koronavirusom je vzpostavitev t. i. “mehurčkov”: strogo nadzorovanih izoliranih območij, popolnoma odrezanih od preostanka sveta. Vsaka od treh olimpijskih vasi pomeni svoj mehurček, skupaj pa bo v njih prebivalo približno 11.000 ljudi. V sistemu mehurčkov je več stadionov, konferenčnih dvoran in več kot 70 hotelov, piše CNN.

Kitajska tla, kitajska pravila

Udeleženci iger so morali protikoronske priprave začeti že pred odhodom v Peking. Dva tedna prej so morali omejiti medosebne stike, s pomočjo aplikacije pa spremljati telesno temperaturo in zdravstveno stanje.

Tik pred odhodom morajo udeleženci opraviti dva testa. Na Kitajskem bo udeležence sprejelo osebje v zaščitnih skafandrih in jih še enkrat testiralo, šele nato jih bodo v posebnih avtobusih in s policijskim spremstvom odpeljali v hotel. Vsi, ki vstopajo v mehurček, morajo biti po poročanju CNN polno cepljeni ali pa jih čaka 21-dnevna karantena.

Ko bodo v mehurčku, bodo morali udeleženci neprestano nositi maske in se vsak dan testirati. V primeru pozitivnega testa jih bodo organizatorji nemudoma izločili iz tekmovanja. Tiste s simptomi bodo poslali v posebne bolnišnice, asimptomatske pa v izolacijo. V mehurček se bodo lahko vrnili, ko bodo brez simptomov in ko bodo na testu dvakrat negativni – kar pomeni, piše CNN, da bodo po vsej verjetnosti zamudili svoje tekmovanje. Takšna usoda čaka tudi slovenskega deskarja Žana Koširja, ki je bil ob prihodu v Peking pozitiven.

V navodilih, namenjenih preprečevanju okužb v olimpijski vasi, so športnikom odsvetovani vsakršen fizični stik, objemi in rokovanja. Športniki morajo med seboj držati varnostno razdaljo vsaj dva metra, poroča Reuters.

Kitajci so za preprečevanje širjenja virusa uporabili tudi pametno tehnologijo. Hrano v glavnem medijskem centru bodo pripravljali in stregli roboti. Da bi se izognili temu, da bi mehurček “počil”, je šla kitajska vlada celo tako daleč, da je Pekinžane posvarila, naj ob morebitni prometni nesreči, če so v njej udeleženi olimpijski tekmovalci, ne ponujajo pomoči, še dodaja CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!