Švedska začasno prekinja deportacije v Afganistan

Svet 16. Jul 202119:18 0 komentarjev
Afganistan
Mohammad Ismail/REUTERS

Švedska je, enako kot Finska, začasno ustavila vračanje oseb, ki so jim zavrnili prošnjo za azil, v Afganistan. Švedske oblasti so odločitev sprejele zaradi poslabšanja varnostnih razmer v Afganistanu.

Zaradi poslabšanja varnostnih razmer v Afganistanu, kjer so talibani prevzeli nadzor nad velikim delom države, bo Švedska zamrznila vračanje zavrnjenih prosilcev za azil v Afganistan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju švedskega urada za migracije so se že tako zahtevne varnostne razmere v Afganistanu še poslabšale po ponovnem zavzetju velikega dela ozemlja države s strani talibanov. “Odločitev začne veljati takoj in bo veljala do nadaljnjega,” je sporočil predstavnik omenjenega urada Carl Bexelius, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Švedskem trenutno na deportacijo v Afganistan čaka približno 7000 afganistanskih prosilcev za azil, ki so jim prošnje zavrnili. Odločitev je začasna; vse, ki čakajo na deportacijo, pa bodo vrnili v Afganistan, ko se razmere ustalijo, je sporočil švedski urad za migracije.

Tudi Finska se je pred kratkim odločila, da začasno ne bo izvajala deportacij v Afganistan, poroča AFP.

Talibani so v zadnjih dveh mesecih, od začetka umika tujih sil, sprožili silovito ofenzivo po vsem Afganistanu ter uspeli zavzeti obsežna območja. Spopadi med talibani in afganistanskimi varnostnimi silami potekajo na več območjih po državi, tudi na jugu province Kandahar, od koder so talibani sporočili, da so prevzeli nadzor nad strateško pomembnim Spin Boldakom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!