Tako velika, da so mislili, da ni prava: v Avstraliji našli ogromno krastačo

Svet 20. Jan 202307:06 0 komentarjev
Krastača
QUEENSLAND DEPARTMENT OF ENVIRONMENT AND SCIENCE

Krastača ki so jo našli v deževnem gozdu na severu Avstralije, je bila tako velika, da so mislili, da ni prava, poroča BBC. S skoraj tremi kilogrami bi lahko podrla svetovni rekord.

“Pošastni” primerek, kot so ga poimenovali pri BBC, je šestkrat večji kot povprečna krastača te vrste.

“Nikoli še nisem videla česa tako velikega. Videti je bila kot nogometna žoga z nogami,” je za BBC opisala oskrbnica parka Kylee Gray, ki je žival našla. Dodala je, da se je krastača najverjetneje hranila z insekti, plazilci in celo manjšimi sesalci, saj krastača take velikosti poje karkoli, kar lahko spravi v usta.

Z 2,7 kilograma, kolikor tehta, bi lahko podrla svetovni rekord. Doslej je po navedbah BBC za največjo krastačo na svetu veljala krastača Prinsen, švedski hišni ljubljenček. Rekord je z 2,65 kilograma postavila leta 1991.

Krastače so v Avstralijo prvič prinesli leta 1935 in so ene največjih škodljivcev v državi. Njihovo število je v slabih sto letih naraslo na več kot dve milijardi. V Avstraliji nimajo nobenih naravnih plenilcev, ker so strupene, pa so povzročile veliko škodo med domorodno živalsko populacijo.

Krastače te vrste lahko živijo tudi do 15 let. O starosti Toadzille niso prepričani, a bi lahko bila, glede na svojo velikost, precej stara.

Kmalu po odkritju so krastačo odstranili iz divjine in evtanazirali, kot je v Avstraliji običajno pri najdbah škodljivcev. Podarili jo bodo muzeju.

Krastača
QUEENSLAND DEPARTMENT OF ENVIRONMENT AND SCIENCE
Krastača
QUEENSLAND DEPARTMENT OF ENVIRONMENT AND SCIENCE

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!