Talibani bi radi govorili na zasedanju ZN

Svet 22. Sep 202107:37 > 09:51 0 komentarjev
Mula Abdul Gani Baradar
Alexander Zemlianichenko/REUTERS

Talibani, ki so 15. avgusta prevzeli oblast v Afganistanu, so izrazili željo, da bi govorili na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov, ki te dni poteka v New Yorku.

Talibani pred 76. zasedanjem Generalne skupščine niso zaprosili za akreditacijo pri ZN, predvideno je bilo, da bo Afganistan v času splošne razprave zastopal veleposlanik prejšnjega režima Ghulam Isaczai.

V ponedeljek pa je talibanski zunanji minister Amir Khan na ZN poslal prošnjo, v kateri so talibani izrazili željo po nastopu, poroča BBC. Za predstavnika Afganistana v ZN so talibani nominirali v Dohi živečega Suhaila Šahina. Kot so sporočili, odposlanec odstavljene afganistanske vlade ne predstavlja več njihove države.

O prošnji talibanov bo odločal poseben odbor

O prošnji talibanov bo zdaj odločal poseben odbor, med devetimi državami članicami pa so tudi ZDA, Kitajska in Rusija, piše BBC. Vendar pa se skupina po vsej verjetnosti ne bo sestala pred koncem srečanja naslednji ponedeljek. Do takrat pa bo Afganistan po pravilih ZN še vedno zastopal Ghulam Isaczai. Isaczai naj bi voditelje nagovoril v ponedeljek, 27. septembra.

Katar pa je med drugim svetovne voditelje pozval, naj sodelujejo s talibani. Kot je povedal šejk Tamim bin Hamad Al Tani, bi bojkotiranje prineslo le polarizacijo, dialog pa je lahko ploden.

Med letoma 1996 in 2001, ko so talibani že vladali Afganistanu, je državo pri ZN zastopal veleposlanik odstavljene vlade. Odbor, ki bi moral odločati o zamenjavi predstavnika, je takrat svojo odločitev preložil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!