Vodja upora proti talibanom pozval k splošni vstaji

Svet 06. Sep 202109:18 > 14:41 0 komentarjev
Ahmad Masud
Mohammad Ismail/REUTERS

Talibani so sporočili, da so zavzeli še provinco Panšir severno od Kabula, uporniki pa te navedbe zanikajo. Pravijo, da se bo boj za provinco nadaljeval. Talibani so pretekli konec tedna prav tako odločili, da morajo ženske in moški na zasebnih univerzah obiskovati ločena predavanja (ali vsaj biti ločeni z zaveso), in pravila oblačenja za ženske na fakultetah.

Talibani so sporočili, da so zavzeli afganistansko provinco Panšir oziroma zadnjo od 34 afganistanskih provinc, ki ni bila pod njihovim nadzorom. “S to zmago je naša država rešena iz močvirja vojne,” je dejal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid.

Video posnetki in fotografije na družbenih omrežjih prikazujejo talibanske borce v stavbi guvernerja v prestolnici pokrajine Bazarak.

Glede na navedbe nekaterih upornikov pa to ne drži. Kot so zatrdili, se bo boj med člani protitalibanske skupine Nacionalna odporniška fronta (NRF) in talibani v dolini Panšir, goratem in težko dostopnem območju severno od Kabula, nadaljeval. V Panširju živi med 150.000 in 200.000 ljudi.

Panšir, Afganistan
REUTERS

NRF, sestavljena iz protitalibanske milice in nekdanjih afganistanskih varnostnih sil, je sicer pozno v nedeljo priznala, da je utrpela velike izgube na bojišču v Panširju in pozvala k prekinitvi ognja. V spopadih sta umrla tiskovni predstavnik NRF Fahim Dašti in poveljnik general Abdul Vudod Zara.

Vodja upornikov Ahmad Masud, sin znanega afganistanskega voditelja Ahmada Šaha Masuda, ki je umrl v atentatu dva dni pred terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001, je danes Afganistance pozval k splošni vstaji proti talibanom. Ljudje se lahko borijo v kakršni koli obliki – bodisi z oboroženim bojem bodisi s protesti, je pozval.

Stroga pravila za zasebne univerze

Talibani so konec tedna prav tako objavili pravila, ki zadevajo ženske na zasebnih fakultetah in univerzah. Ženske, ki obiskujejo zasebne afganistanske univerze, morajo nositi obleko abaja in nikab, ki pokrivata celotno telo in večino obraza. Sporočili so tudi, da morajo biti razredi ločeni po spolu ali pa vsaj razdeljeni z zaveso, poroča tiskovna agencija AFP.

Kabul, Afganistan
REUTERS

V obsežnem dokumentu, ki so ga izdale za izobraževanje pristojne talibanske oblasti, so prav tako odredili, da študentke poučujejo le ženske. Če to ni mogoče, jih lahko začasno poučujejo tudi “starejši moški” dobrega značaja, poroča AFP. Ženske morajo učilnico po koncu ure zapustiti pet minut prej kot moški, da se pred učilnicami ne družijo, nato pa morajo ostati v čakalnici, dokler njihovi moški kolegi ne zapustijo stavbe. Odlok velja za zasebne fakultete in univerze.

Blinken v Dohi

Medtem ko se mednarodna skupnost med drugim ukvarja z vprašanjem priznavanja talibanskih oblasti, se ameriški državni sekretar Antony Blinken danes mudi v katarski prestolnici Doha, kjer so v zadnjih letih potekala pogajanja s talibani. Blinken se sicer ne sestaja s predstavniki talibanov, pogovarja se namreč z ameriškimi diplomati, ki pokrivajo Afganistan. ZDA so veleposlaništvo v Kabulu prestavile v Doho.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!