Talibani so se Kabulu približali na 50 kilometrov

Svet 13. Avg 202107:54 > 22:14 1 komentar

Talibani so ponoči zavzeli tudi mesti Kandahar in Laškar Gah, prestolnici velikih in strateško pomembnih provinc Kandahar in Helmand na jugu Afganistana. Pod njihovim nadzorom je že več kot polovica prestolnic provinc.

Talibani so prevzeli nadzor v 18 glavnih mestih skupno 34 afganistanskih provinc. Potem ko so zavzeli drugo in tretje največje afganistansko mesto, Herat in Kandahar, so zavzeli še glavno mesto province Logar (mesto Pul e Alam), ki je od Kabula oddaljeno le 50 kilometrov.

Medtem ko se na tisoče Afganistancev pred talibani umika v prestolnico Kabul, talibani nadzorujejo praktično ves sever države, njen zahod in jug, močno pa so se približali tudi prestolnici Kabul. Na tisoče ljudi se je pred talibani že umaknilo v Kabul, kjer pa se po podatkih Svetovnega programa za hrano (WFP) soočajo s pomanjkanjem hrane. Organizacija je prav tako posvarila pred “humanitarno katastrofo”.

Kabul
REUTERS

V Heratu na zahodu države, ki so ga talibani zavzeli včeraj, so več let delovali pripadniki Slovenske vojske in urili afganistanske vojake.

Ponoči so talibani sporočili, da so zavzeli tudi drugo največje afganistansko mesto Kandahar, ki ima okoli 650.000 prebivalcev. Vse vladne stavbe so zapustili in se se zatekli v oporišče afganistanske vojske.

Afganistan
REUTERS

Nekaj ur kasneje je prišla novica, da so talibani preplavili tudi Laškar Gah v Helmandu, ki ima okoli 200.000 prebivalcev. Zavzeli so urad guvernerja province in druge vladne urade. Številni visoki predstavniki civilnih oblasti in tudi vojaki so se zatekli v oporišče Šorabak v Laškar Gahu, kjer je bilo nekoč nameščenih več tisoč ameriških in britanskih vojakov. Talibani naj bi jim zdaj dali 48 ur, da se umaknejo iz mesta.

Nato ohranja predstavništvo v Kabulu

Članice zveze Nato so globoko zaskrbljene zaradi nasilja, ki ga povzroča ofenziva talibanov v Afganistanu. “Namen ostaja podpirati afganistansko vlado in varnostne sile, kolikor bo to mogoče,” je poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg po današnjem izrednem sestanku veleposlanikov zaveznic.

Zavezništvo bo ohranilo diplomatsko navzočnost v Kabulu in se bo še naprej ustrezno prilagajalo razmeram. Talibani pa morajo razumeti, tako Stoltenberg, da jih mednarodna skupnost ne bo priznala, če bodo zavzeli državo s silo.

Talibanom pa naj bi brez odpora uspelo osvojiti še Feruz Koh, prestolnico province Gor. Središče mesta so lokalni predstavniki in varnostne sile zapustili danes zjutraj, talibani pa sedaj nadzorujejo vladne stavbe.

ZDA in Velika Britanija pošiljata vojake po svoje državljane

ZDA in Velika Britanija sta zaradi zaostrovanja razmer poslali nazaj več tisoč vojakov, da bi zagotovili varno evakuacijo njunih državljanov. “V luči razvijajoče se varnostne situacije še naprej delamo v smeri zmanjšanja naših civilistov v Kabulu,” je sporočil govorec ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price. Ob tem je zagotovil, da veleposlaništvo ostaja odprto.

Afganistan
Mohammad Ismail/REUTERS

Pentagon bo v ta namen v Kabul takoj (in začasno) poslal 3000 vojakov. Zagotovili so, da vojaki, ki bodo v Afganistan predvidoma pripotovali do konca vikenda, ne bodo izvajali napadov proti talibanom. Nameravajo pa ZDA organizirati dnevne polete tudi za evakuacijo afganistanskih sodelavcev.

Britanski obrambni minister Ben Wallace pa je sporočil, da je London za pomoč pri evakuaciji Britancev in nekdanjih afganistanskih sodelavcev poslal 600 vojakov. Da Velika Britanija ne bo obrnila hrbta Afganistanu, pa je danes komentiral britanski premier Boris Johnson, ki pa je obenem nakazal, da za preprečitev vrnitve talibanov ne obstaja “vojaška rešitev”.

Umik diplomatskega osebja evropskih držav

Nizozemski zunanji minister Sigrid Kaag je sporočil, da bo nizozemsko veleposlaništvo v Kabulu odprto tako dolgo, kot bo to mogoče. “Če bo Kabul oblegan ali zavzet, to morda ne bo več mogoče,” je povedal. Danska in Norveška sta sprejeli odločitev o začasnem zaprtju svojega veleposlaništva v Kabulu, iz Berlina pa so sporočili, da bo na nemškem veleposlaništvu v Afganistanu ostalo minimalno število osebja. Z nemškim diplomatskim osebjem bodo v državo prileteli tudi njihovi afganistanski pomočniki. Tisti, ki še nimajo vizuma, bodo lahko dokumentacijo uredili v Nemčiji.

Iranska tiskovna agencija IRNA je poročala, da so se na begu pred talibani v Iran zatekli afganistanski vojaki.

Finska svoje veleposlaništvo ohranja odprto, se je pa odločila sprejeti do 130 afganistanskih državljanov, ki so delali bodisi v službi Finske, EU ali Nata, ter njihove družine. Med državami, ki iz Afganistana umika svoje osebje, je Švica, Švedska pa bo, enako kot Nemčija, zmanjšala število osebja v Afganistanu.

Talibani
Jim Hollander/REUTERS

V Moskvi zaskrbljeni

Podobno kot generalni sekretar Nata Stoltenberg, ki je posvaril, da talibanske oblasti mednarodna skupnost ne bo priznala, če jo bodo prevzeli s silo, je bil ruski zunanji minister Sergej Lavrov kritičen do nasilja talibanov. Menil je, da upanje na diplomatsko rešitev konflikta spričo hitrega napredovanja talibanov kopni, zaradi česar Moskvo skrbi tudi, da bi se lahko konflikt razširil še na sosednji Tadžikistan in druge države v osrednji Aziji, s katerimi ima Rusija sklenjeno zavezništvo.

Kaj je privedlo do trenutne situacije, zakaj so se Američani umaknili iz Afganistana in zakaj so talibani tako uspešni, poglejte v oddaji N1 STUDIO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje