Tonga še vedno odrezana od sveta, stik ima le prek satelitskih mobilnikov

Svet 19. Jan 202208:04 > 08:31 0 komentarjev
Tonga
REUTERS

V Tongi še naprej odpravljajo posledice po sobotnem izbruhu podvodnega vulkana. Otok je komunikacijsko odrezan od sveta, prebivalci imajo edini stik s svetom prek nekaj satelitskih mobilnikov. Popravilo podmorskih kablov, ki skrbijo za telefonijo in internet, bo trajalo še vsaj štiri tedne.

Komunikacija s Tongo je še vedno zelo otežena, saj so poškodovani podmorski kabli za telefonijo in internet. Po besedah novozelandske ministrice za zunanje zadeve Nanaie Mahuta bo popravilo kablov trajalo še vsaj štiri tedne. Podjetje SubCom, ki skrbi za več kot 50.000 kilometrov podmorskih kablov v Južnem Tihem oceanu, poskuša z domačim podjetjem usposobiti ladjo, ki bo popravljala kable.

Tonga ima le en podmorski kabel, ki naj bi bil ob izbruhu podvodnega vulkana pretrgan na dveh mestih. Od takrat komunikacija z zunanjim svetom poteka le prek satelitskih telefonov, ki jih imajo nekatera tuja veleposlaništva v glavnem mestu na otoku Nuku’alofa.

Telekomunikacijsko podjetje Digitel naj bi danes usposobilo začasno 2G-omrežje, ki bo namenjeno predvsem telefonskim klicem in SMS, poroča Reuters. Povezava bo zelo omejena in nestabilna, pokrivala pa bo deset odstotkov običajne kapacitete.

Tri smrtne žrtve in 15-metrski valovi

Podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai je izbruhnil v soboto in je na otokih Mango in Fonoi povzročil znatno gmotno škodo, na glavnem otoku Tongatapu pa je uničenih več kot 100 hiš.

V ponedeljek se je prvič po izbruhu oglasila tudi tongovska vlada. Potrdila je tri smrtne žrtve – dva domačina in britanska državljanka. Nekaj ljudi je poškodovanih, valovi so bili visoki do 15 metrov.

Še vedno je onemogočen zračni in pomorski promet zaradi pepela, ki prekriva pristajalne steze, in poškodovanih pomolov. Prioriteta je čiščenje letalskih stez, ki bi omogočilo pristanek letal s humanitarno pomočjo. Po poročanju Reutersa naj bi bile zaloge hrane in nujnih potrebščin v državi zelo majhne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!