Topel sprejem in stoječe ovacije za Zelenskega: “Domov grem z dobrimi novicami”

Svet 22. Dec 202207:50 > 19:01 12 komentarjev
volodimir zelenski, joe biden,
Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo obiskal Washington, kjer se je v Beli hiši srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Po srečanju je povedal, da za dosego pravičnega miru ni pripravljen na nobene kompromise glede suverenosti, svobode in ozemeljske celovitosti Ukrajine. To je prvi obisk Zelenskega v tujini od začetka vojne. Ukrajinski predsednik, ki se je z obiska v ZDA že vrnil v domovino, se je pred tem na kratko srečal še s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo.

Voditelja ZDA in Ukrajine sta opravila daljši pogovor, v katerem sta se dotaknila tudi načinov za doseganje miru v Ukrajini. Kot je v izjavi po koncu pogovorov dejal ameriški predsednik Joe Biden, imata z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim enako vizijo miru v Ukrajini po ruski invaziji. “Oba si želiva, da se vojna konča. Lahko bi se končala danes, če bi imel Putin kaj dostojanstva in vojski ukazal umik iz Ukrajine. Ampak to se ne bo zgodilo,” je dejal Biden.

Vendar ukrajinski predsednik tudi, ko je govora o miru, od svojih zahtev ne odstopa. “Pravičen mir ni kompromis glede suverenosti, svobode in ozemeljske celovitosti naše države,” je dejal Zelenski v Washingtonu.

Zelenski je na novinarski konferenci z Bidnom dejal, da gre za zgodovinski obisk za odnose med državama in se gostitelju zahvalil za odkrito podporo. Dejal je, da se domov vrača z dobrimi novicami. Pred njegovim prihodom v Belo hišo je ukrajinski predsednik namreč dobil zagotovila o 1,85 milijarde dolarjev vredni vojaški pomoči, vključno s protizračnimi raketnimi sistemi patriot.

Biden je poudaril, da gre za obrambne sisteme. “Ne gre za zaostrovanje vojne, ampak obrambo,” je dejal. ZDA so ob tej priložnosti napovedale še 374 milijonov dolarjev dodatne humanitarne pomoči za Ukrajino.

Do obiska Zelenskega je prišlo tik preden republikanci januarja prevzamejo večino v predstavniškem domu kongresa. Zelenski je izrazil prepričanje, da bo podpora ZDA trdna, ne glede na spremembo večine v predstavniškem domu.

Biden je na novinarski konferenci poskrbel za smeh z odgovorom na vprašanje, ali ne bi bilo bolje, če ZDA pošljejo Ukrajini v pomoč vse vojaške zmogljivosti naenkrat in ne postopoma. Pokazal je na Zelenskega in dejal, da je njegov odgovor pritrdilen. Zelenski se je nasmejal skupaj z novinarji in dejal, da se povsem strinja.

Ukrajinski predsednik je v sredo zvečer nagovoril tudi poslance v kongresu, kjer se je prav tako zahvalil za vso finančno in drugo pomoč. “Ta vaš denar ni dobrodelna donacija, ampak naložba v svetovno varnost in demokracijo, s katero ravnamo na najbolj odgovoren način,”je dejal predsednik Zelenski. Kongresnikom je ob tem zatrdil, da se Ukrajina ne bo nikoli predala.

volodimir zelenski, joe biden,
REUTERS/Michael A. McCoy

Njegov govor so kongresniki spremljali s stalnimi aplavzi in stoječimi ovacijami. Zelenski je predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi in podpredsednici ZDA Kamali Harris predal zastavo s podpisi ukrajinskih borcev iz mesta Bahmut, kjer že nekaj časa potekajo intenzivni spopadi. V dar pa je dobil ameriško zastavo, ki je v ob njegovem obisku plapolala nad kongresno palačo.

Zelenski med vračanjem iz ZDA še na srečanju z Dudo

Zelenski se je z obiska v ZDA že vrnil v domovino, pred tem pa se je na kratko srečal še s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo, so sporočili v Kijevu. Z Dudo sta glede na objavo Zelenskega govorila o “strateških načrtih za prihodnost, dvostranskih odnosih in sodelovanju na mednarodni ravni v letu 2023”. “Na poti domov sem se srečal s prijateljem Ukrajine – predsednikom Poljske Andrzejem Dudo. Povzela sva leto, ki je zaradi obsežne vojne prineslo zgodovinske izzive,” je v izjavi na Telegramu sporočil Zelenski. Kot je dodal, se je Dudi zahvalil za močno podporo Poljske in njenih državljanov Ukrajini.

Točna lokacija srečanja ni znana, objavljen video posnetek pa prikazuje Zelenskega, kako izstopa z letala na letališču Rzeszow in nato sedi za mizo z Dudo. Rzeszow je sicer mesto, prek katerega potuje dobršen del Ukrajini namenjene pomoči, tamkajšnje letališče pa varuje ameriški kontingent.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje